|
|
|
Aanzetstalen te koop
Af en toe koop ik partijen aanzetstalen uit faillissementen, oude voorraden of groothandel op, en biedt deze te koop aan onder de normale winkelprijs. Dit zijn dus allemaal koopjes! De actuele winkelprijs en mijn prijs is in de tabel hieronder bij ieder aanzetstaal vermeld.
De voorraden wisselen regelmatig en op = op. De garantie is levenslang, maar loopt via de importeurs, niet via deMessenslijper.
Om één of meerdere aanzetstalen aan te schaffen, kunt u contact met mij opnemen. (U kunt uw aankoop niet via deze website doen. Er is hier geen webshop).
In het kort: De snede van een mes wordt omgebogen/vervormd door gebruik in de keuken. U kunt deze weer ‘richten’ met een aanzetstaal of wegslijpen met een slijpstaaf (zie deze blog). Voor westerse messen werkt een aanzetstaal beter, voor hardere (Japanse) messen werkt een slijpstaaf beter.
Voor aankoop van een aanzetstaal of slijpstaaf moet u letten op de volgende kwaliteiten:
- Lengte: de staaf zelf (ex. handvat) moet minimaal zo lang zijn als het lemmet van uw langste mes.
- Gradatie: voor messen die scherper zijn dan fabrieksscherpte is alleen een fijne tot zeer fijne aanzetstaal of slijpstaaf geschikt.
- Hardheid: hoe harder, hoe beter. Zeer harde aanzetstalen zijn ook geschikt voor Damascus en andere hardere messen (HRC ≤ 61). De Wüsthof Metzger is zo’n aanzetstaal.
- Gebruik voor zeer harde messen (HRC > 61) een fijne keramische slijpstaaf, maar leer er wel goed mee omgaan, want keramiek slijpt ook.
- Dikte en vorm: hoe dikker de staaf, hoe meer contact met uw mes. Dat is efficiënter en geeft een gelijkmatiger resultaat. Een ovale aanzetstaal geeft het meeste contact, maar is afgeplat om het niet te zwaar te maken.
- Handvat: een aanzetstaal of slijpstaaf moet, net als een mes, lekker in de hand liggen. Een dikker handvat is fijn vanwege het gewicht van het aanzetstaal.
- Keramische slijpstaven zijn breekbaar en moet u niet laten vallen. De SPECHD en Kazoku hieronder zijn hier wel enigszins tegen bestand door een stalen kern en een rubber tip.
> Hoe, wanneer en hoe vaak gebruik je een aanzetstaal of slijpstaaf?
Zie voor een uitgebreide handleiding deze blog.
nr. |
Merk en serie | Kenmerken | Lengte (cm) | Prijs |
1 | Wüsthof Metzger (4476) |
Staal, ultrafijn, zeer hard, ovaal. | 32 | 99,- |
2 | Tichet Nogent | Staal, zeer fijn, hard, rond, zeer dik | 28 | 49,- |
3 | Zwilling J.A. Henckels 3255.310 | Staal, Zeer fijn, hard, rond, dik | 26 | 33,50 |
4 | Zwilling J.A. Henckels Twin |
Staal, Zeer fijn, hard, rond | 23 | 23,50 |
5 | Thiers-Issard / K-Sabatier | Olijf handvat |
20,25,30 cm |
Zie: |
Keramische slijpstaven | ||||
6 | SPECHD keramische slijpstaaf (zonder doosje) | Keramisch, stalen kern, rubber tip grit ±2000 getest (ultrafijn) |
25,3 | 37,50 |
7 | Kazoku keramische slijpstaaf (met doosje) | Keramisch, stalen kern, rubber tip grit ±2000 getest, (ultrafijn) |
26,5 | 45,- |
Handelsgegevens van deMessenslijper:Handelsnaam: deMessenslijper Op alle diensten en leveringen zijn de algemene voorwaarden van toepassing. |