|
|
|
Aanzetstalen te koop
In het kort: De snede van een mes wordt omgebogen/vervormd door gebruik in de keuken. U kunt deze weer ‘richten’ met een aanzetstaal of wegslijpen met een slijpstaaf (zie deze blog). Voor westerse messen werkt een aanzetstaal beter, voor hardere (Japanse) messen werkt een slijpstaaf beter.
Om één of meerdere aanzetstalen aan te schaffen, kunt u contact met mij opnemen. (U kunt uw aankoop niet via deze website doen. Er is hier geen webshop).
Voor aankoop van een aanzetstaal of slijpstaaf moet u letten op de volgende kwaliteiten:
- Lengte: de staaf zelf (ex. handvat) moet minimaal zo lang zijn als het lemmet van uw langste mes.
- Gradatie: voor messen die scherper zijn dan fabrieksscherpte is alleen een fijne tot zeer fijne aanzetstaal of slijpstaaf geschikt.
- Hardheid: hoe harder, hoe beter. De hardheid zit hem in het staal, maar soms is die stalen kern tegen roestvorming ingebed in hardchroom. Het grootste verschil is dat de verchroomde aanzetstalen roestvrij zijn, de stalen aanzetstalen niet. Zeer harde aanzetstalen (zonder chroom) zijn ook geschikt voor Damascus en andere hardere messen (HRC 60-62).
- Gebruik voor zeer harde messen (HRC ≥ 62) een fijne keramische slijpstaaf, maar leer er wel goed mee omgaan, want keramiek heeft een slijpende werking en kan uw mes beschadigen bij verkeerd gebruik (zie ook deze blog).
- Dikte en vorm: hoe dikker de staaf, hoe meer contact met uw mes. Dat is efficiënter en geeft een gelijkmatiger resultaat. Een ovale aanzetstaal geeft het meeste contact, maar is afgeplat om het niet te zwaar te maken.
- Handvat: een aanzetstaal of slijpstaaf moet, net als een mes, lekker in de hand liggen. Een dikker handvat is fijn vanwege het gewicht van het aanzetstaal.
- Keramische slijpstaven zijn breekbaar en moet u niet laten vallen. De SPECHD en Kazoku hieronder zijn hier wel enigszins tegen bestand door een stalen kern en een rubber tip.
> Hoe, wanneer en hoe vaak gebruik je een aanzetstaal of slijpstaaf?
Zie voor een uitgebreide handleiding deze blog.
nr. |
Merk en serie | Kenmerken | Lengte (cm) | Prijs |
1 | Wüsthof Metzger (4476)![]() ![]() |
Staal, ultrafijn, zeer hard, ovaal. | 32 | 99,- |
2 | Tichet Nogent![]() |
Staal, zeer fijn, hard, rond, zeer dik | 28 | 49,- |
3 | Zwilling J.A. Henckels 3255.310![]() |
Hardverchroomd staal, Zeer fijn, hard, rond, dik | 26 | 33,50 |
4 | Zwilling J.A. Henckels Twin![]() |
Hardverchroomd staal, Zeer fijn, hard, rond | 23 | 23,50 |
5 | Thiers-Issard / K-Sabatier | Hardverchroomd staal, Olijf handvat, zeer fijn, hard, rond, dik | 20,25,30 cm |
Zie: |
Keramische slijpstaven | ||||
6 | SPECHD keramische slijpstaaf (zonder doosje)![]() |
Keramisch, stalen kern, rubber tip grit ±2000 getest (ultrafijn) |
25,3 | 37,50 |
7 | Kazoku keramische slijpstaaf (met doosje)![]() ![]() ![]() |
Keramisch, stalen kern, rubber tip grit ±2000 getest, (ultrafijn) |
26,5 | 45,- |
Handelsgegevens van deMessenslijper:Handelsnaam: deMessenslijper Op alle diensten en leveringen zijn de algemene voorwaarden van toepassing. |