Ik vind scherpe messen eng!

SnijtechniekNee hoor! Een scherp mes is niet eng, als je leert om het goed te gebruiken. Een scherp mes is zelfs minder gevaarlijk dan een bot mes, maar uitkijken blijft op zijn plaats. Een paar tips om te voorkomen dat je jezelf snijdt: op naar een betere snijtechniek …

Als je een mes gebruikt, dan wordt de kans dat je uitschiet en je hand of vingers bezeert kleiner naarmate het mes scherper is. Met een scherp mes is zijwaarts uitglijden vrijwel niet mogelijk.
Botte messen vormen ook een groot risico op ongelukjes bij het doorsnijden van taaie dingen, zoals pezen in vlees. Met een scherp mes is het niet nodig om op je vlees of groente in te hakken als het niet meewerkt, maar kan je het met enkele soepele halen gewoon doorsnijden.

Het blijft natuurlijk mogelijk om in je vingers te snijden in plaats van in het eten. Met een scherp mes kan een kleine streek langs je vingers al een snijwond veroorzaken. Je moet daarom contact met de snede zoveel mogelijk vermijden. Daar komt een stukje snijtechniek bij kijken. Een goede techniek maakt het bijna onmogelijk om in je vingers te snijden (of hakken). De volgende tips helpen je daarbij.

  • Gebruik je wijs-, middel en eventueel ringvinger om de groente te fixeren. Je duim en pink zet je daarachter.
  • Zorg dat die drie vingers altijd verticaal staan, parallel aan het mes. Als je je vingers plat zou leggen, dan raakt het mes heel snel je vingertop(pen). Met verticaal staande vingers kan het mes je vingers wel raken, maar alleen met de zijkant van het lemmet, nooit met de snede.
  • Zorg ervoor dat de snede van het mes nooit boven je knokkels komt.
  • Snijd niet door tot de laatste centimeter(s); die kan je ook uit de losse hand hakken, zonder dat je de groente moet vasthouden.

    Dit is geen eng mes, maar een scherp mes.
    Een goede snijtechniek

 

 

 

 

 

 

Als u meer wilt leren over snijtechniek, begin dan eens bij deze pagina of deze pagina (video). Veel informatie, simpel uitgelegd en uiterst praktisch.

Maar als het dan toch fout gaat: EHBO bij scherpe messen

ContactEn natuurlijk kunt u voor andere adviezen altijd  contact met mij opnemen. Advies is altijd gratis.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.