Thiers-Issard Sabatier ****Elephant

Thiers-Issard ****Elephant Sabatier koksmes en aanzetstaal met heft van rood gelaagd hout

Thiers-Issard  Sabatier ****Elephant

Thiers-Issard, opgericht in 1884, is een van de enkele overgebleven bedrijven die echt traditioneel Frans Sabatier bestek maken. Elk Thiers-Issard Sabatier ****Elephant mes is handgesmeed, handgeslepen en met de hand afgewerkt door lokale ambachtslieden in Frankrijks messenhoofdstad Thiers (zie de pagina over Sabatier messen).
Een Thiers-Issard is relatief licht en dun, wat wendbare, preciezere sneden mogelijk maakt. Het staal van het lemmet heeft een hoog koolstofgehalte. Het neemt daardoor gemakkelijk een scheermesrand aan en kan met een gewoon aanzetstaal simpel en snel worden onderhouden, zodat het altijd scherp is als u het nodig heeft.

Overigens wordt een Thiers-Issard in de werkplaats niet heel ver doorgeslepen. Het is bedoeld voor de professionele meesterkok, die het zelf slijpt in de door hem gewenste scherpte. DeMessenslijper kan dat bij aanschaf kosteloos voor u doen als u er om vraagt.

Staalsoorten

De messen zijn gemaakt van carbonstaal (koolstofstaal) of roestvast (RVS) staal.
Carbonstaal heeft als voordeel dat het bijzonder fijn en scherp geslepen kan worden en dat die scherpte zeer gemakkelijk en snel is bij te houden met een aanzetstaal. Het is een zeer praktisch staal dat qua snij-eigenschappen het beste biedt wat een mes kan bieden. Een genot in de keuken.
Een carbonstalen lemmet moet echter met zorg worden behandeld. Het kan roesten als het nat wordt en blijft. Roest ontstaat door vocht, zout of zuur. Dat is te zien als een gele of oranje verkleuring. Om dat te voorkomen, moet u uw mes onmiddellijk na gebruik afwassen en drogen.
Ook dan ontstaat er al snel een verkleuring, maar nu een blauwgrijze. Dat is een goed teken. Die verkleuring noemt men de patina, die het staal juist beschermt tegen roest.
Als u niet zo’n Pietje precies bent en dus uw mes niet direct wil afspoelen en drogen na gebruik, maar toch een blinkend mes wil houden, kies dan voor roestvast staal (RVS). Thiers-Issard gebruikt hiervoor bijzonder goed duits staal (4116). Dit staal is maar net iets minder scherp te krijgen dan carbonstaal, maar is net zo makkelijk door u zelf scherp te houden. Comfort staat voorop bij Thiers-Issard.

Heft (handvat)
Thiers-Issard ****Elephant olive
Olijf kan donker of licht (inzet) zijn

Voor het handvat wordt vaak olijfhout gebruikt. Een handvat van olijfhout is niet alleen mooi, maar ook bestand tegen de opname van bacteriën. U moet het wel af en toe met een houdbare of minerale olie inwrijven, zodat het tegen water en vuil wordt beschermd en niet uitdroogt. De beste olie daarvoor is gekookte lijnzaadolie, goedkoop bij de bouwmarkt te krijgen, of nog beter, een uitgekiend mengsel van gekookte lijnzaadolie en tung-olie (de Cokerije).

Thiers-Issard gelaagd hout
Gelaagd hout

De messen zijn ook leverbaar met een handvat in gestabiliseerd gelaagd hout in vier verschillende tinten.
Als u liever geen houten handvat heeft, kunt u ook kiezen voor zwart of wit kunststof en zelfs kunsthars in verschillende patronen en kleuren of micarta (vezelversterkt polymeerhars) zijn leverbaar.

Elke Sabatier **** Elephant is de perfecte combinatie van prestatie, gebruiksgemak, vorm, functie, geschiedenis en prestatie.

Specificaties

Lengte lemmet: 8 tot 35 cm
Totale lengte: 19 tot 47 cm
Slijpwijze: Tweezijdig (Europees)
Materiaal lemmet: C60 Koolstofstaal of 4116 RVS (roestvast)
Hardheid lemmet: 56
Materiaal handvat: Olijfhout, gelaagd hout (zie foto), micarta of kunststof.

Om één of meerdere messen aan te schaffen, kunt u contact opnemen met deMessenslijper. (deze website heeft geen online shop).

  Type Lemmet (cm) Prijs
Thiers-Issard ****Elephant olive Idéal koksmes RVS, olijfhout
20 cm € 72,43
Idéal koksmes RVS, olijfhout 15 cm € 66,33
Idéal vleesmes RVS, olijfhout
20 cm
€ 65,12
Idéal broodmes RVS, olijfhout 20 cm € 72,01
Idéal gekarteld groentemes, RVS, olijfhout 13 cm € 61,45

Idéal schilmes RVS, olijfhout 10 cm € 55,35
Tweezijdig magnetisch messenblok.
Walnotenhout met RVS voet, tot 10 messen
  €39,50
  De hele set
  €432,19
€ 399,-
  Levertijd 1 dag tot 2 weken, afhankelijk van voorraad.

Ook verkrijgbaar: