|
|
|
Thiers-Issard Sabatier ****Elephant
Thiers-Issard, opgericht in 1884, is een van de enkele overgebleven bedrijven die echt traditioneel Frans Sabatier bestek maken. Elk Thiers-Issard Sabatier ****Elephant mes is handgesmeed, handgeslepen en met de hand afgewerkt door lokale ambachtslieden in Frankrijks messenhoofdstad Thiers (zie de pagina over Sabatier messen).
Een Thiers-Issard is relatief licht en dun, wat wendbare, preciezere sneden mogelijk maakt. Het staal van het lemmet heeft een hoog koolstofgehalte. Het neemt daardoor gemakkelijk een scheermesrand aan en kan met een gewoon aanzetstaal simpel en snel worden onderhouden, zodat het altijd scherp is als u het nodig heeft.
Staalsoorten
De messen zijn gemaakt van carbonstaal (koolstofstaal) of roestvast (RVS) staal.
Carbonstaal is het beste messenstaal in termen van scherpte en scherptebehoud. Het kan bijzonder fijn en scherp geslepen worden en die scherpte is zeer gemakkelijk lang te behouden met een aanzetstaal. Het is een zeer praktisch staal dat qua snij-eigenschappen het beste biedt wat een mes kan bieden. Een genot in de keuken.
Een carbonstalen lemmet moet echter met zorg worden behandeld. Het kan roesten als het langere tijd nat blijft. Roest ontstaat door vocht, zout of zuur. Dat is te zien als een gele of oranje verkleuring. Om dat te voorkomen, moet u uw mes direct na gebruik (afwassen en) drogen.
Bij normaal gebruik zal het staal niet roesten, maar krijgt het wel een mat blauwgrijze zweem, die in de loop van de tijd steeds donkerder wordt. Dat is een goed teken. Deze ‘patina’ beschermt het staal tegen roest en ontstaat door contact met veel levensmiddelen. U zou ervoor kunnen kiezen het mes voor het eerste gebruik in te smeren met ui of knoflook, waardoor een mooi egaal patina ontstaat.
Als u uw mes niet altijd direct wil afspoelen en drogen na gebruik, maar toch een blinkend mes wil houden, kies dan voor roestvast staal (RVS). Thiers-Issard gebruikt hiervoor bijzonder goed staal (4116). Dit staal is maar net iets minder scherp te krijgen dan carbonstaal, maar is net zo makkelijk door u zelf scherp te houden. Comfort en kwaliteit staat voorop bij Thiers-Issard.
Heft (handvat)
Voor het handvat wordt vaak olijfhout gebruikt. Een handvat van olijfhout is niet alleen mooi, maar ook bestand tegen de opname van bacteriën. U moet het wel eens per jaar met olie inwrijven, zodat het tegen water en vuil wordt beschermd en niet uitdroogt. De beste olie daarvoor is gekookte lijnzaadolie, goedkoop bij de bouwmarkt te krijgen, of nog beter, een uitgekiend mengsel van gekookte lijnzaadolie en tung-olie (de Cokerije).
De messen zijn ook leverbaar met een handvat in gestabiliseerd gelaagd hout uit verschillende houtsoorten.
Als u liever geen houten handvat heeft, kunt u ook kiezen voor kunststof en zelfs kunsthars in verschillende patronen en kleuren of micarta (vezelversterkt polymeerhars) zijn leverbaar.
Elke Sabatier **** Elephant is de perfecte combinatie van prestatie, gebruiksgemak, vorm en functie.
Specificaties
Lengte lemmet: 8 tot 35 cm
Totale lengte: 19 tot 47 cm
Slijpwijze: Tweezijdig (Europees)
Materiaal lemmet: C60 Koolstofstaal of 4116 RVS (roestvast)
Hardheid lemmet: 56
Materiaal handvat: Olijfhout, gelaagd hout (zie foto), micarta of kunststof.
Om één of meerdere messen aan te schaffen, kunt u contact opnemen met deMessenslijper. (deze website heeft geen online shop).
Type | Lemmet (cm) | Prijs |
|
Idéal koksmes RVS, olijfhout |
20 cm | € 72,43 |
|
Idéal koksmes RVS, olijfhout | 15 cm | € 66,33 | |
Idéal vleesmes RVS, olijfhout |
20 cm |
€ 68,77 |
|
Idéal broodmes RVS, olijfhout | 20 cm | € 76,08 |
|
Idéal gekarteld groentemes, RVS, olijfhout | 13 cm | € 61,45 |
|
Idéal schilmes RVS, olijfhout | 10 cm | € 55,35 | |
Tweezijdig magnetisch messenblok. Walnotenhout met RVS voet, tot 10 messen |
€39,50 |
||
De hele set |
€ 410,- |
||
Levertijd 1 dag tot 2 weken, afhankelijk van voorraad.
Ook verkrijgbaar:
|