Slijpen

Slijpen op een slijpsteenWat is slijpen?

‘Slijpen’ is de eerste fase van het proces waarin een mes een snijrand krijgt.  Die eerste fase wordt vrijwel altijd uitgevoerd met een draaiende slijpsteen, omdat die snel metaal kan verwijderen.

Slijpen is een onjuiste term voor ‘aanscherpen’

Hoewel we in de volksmond het aanscherpen van een mes ‘slijpen’ noemen, zal een goede messenslijper geen (motorisch aangedreven) slijpsteen inzetten als dat niet nodig is. Een slijpsteen slijpt veel te rigoureus; het verwijdert snel erg veel metaal van het lemmet en leidt daarom gemakkelijk tot een te smal lemmet. Bovendien is het resultaat voor normaal gebruik niet scherp genoeg. De snijrand is er, maar is nog erg rafelig en ruw. Feitelijk is de gemaakte ‘ vouw ‘ het fundament voor de ‘ snede ‘, die later alsnog scherp wordt gemaakt.

WetsteenWetten

Een bot mes, dat moet worden ‘geslepen’, kan, beter dan met een slijpmachine, worden aangescherpt met een andere methode, die ‘wetten‘ wordt genoemd. Voor het aanscherpen gebruikt de goede slijper een wetsteen. Dat is een baksteenvormige steen waarover het mes wordt bewogen. De steen beweegt zelf niet. Met een wetsteen wordt veel minder metaal weggenomen. De bedoeling is dan ook niet om een vouw en snede te creëren, maar deze alleen opnieuw aan te scherpen.

Antieke handbediende slijpsteen

Een slijpsteen heeft u niet nodig, tenzij u zelf messen maakt of herstelt, of de steen als decoratie in de tuin wilt zetten.

 

 

 

< vorige                                                                                                          volgende >