Japanse natuurlijke wetstenen: Nakayama

De meest bekende Japanse natuurlijke wetstenen komen uit de Nakayama mijnen, die deel uitmaken van de Higashi groeven, aan de oostzijde van de Atago heuvel, bij Kyoto, Japan.
Deze natuurlijke wetstenen zijn vaak al zeer oud, tot 800 jaar geleden in de Kamakura periode (1185 tot 1333) en de Muromachi periode (1336 – 1573) en werden alleen gebruikt voor de laatste en fijnste finish van Samoerai zwaarden voor het keizerlijk leger. De Nakayama mijnen en groeven zijn de oorsprong van de allerbeste Japanse natuurlijke wetstenen.
In latere perioden tot en met halverwege de vorige eeuw zijn Nakayama’s vooral gebruikt voor scheermessen en zijn de opgravingen mondjesmaat opnieuw opgestart en gestopt naarmate de vraag steeg of daalde. De mijnen zijn inmiddels al enkele tientallen jaren stilgelegd en gebarricadeerd. De stenen die nog verkrijgbaar zijn komen uit oude voorraden of verzamelingen.

deMessenslijper verkoopt normaal gesproken geen natuurlijke Japanse wetstenen, maar koopt er zelf af en toe eentje om de Japanse traditionele vaardigheden op peil te houden. Deze stenen worden na enige tijd ook weer verkocht.

Op dit moment zijn de volgende stenen te koop (klik op het plaatje voor meer afbeeldingen):

Nakayama Maruichi Maruka Agasi

Hardheid: Lv 5+
Grit: 9-10K
Afmetingen: 138x84x23 mm
Gewicht: 628 gram
Prijs: €215,-

In de stempel van deze steen, die nog nauwelijks zichtbaar is, is het Maruka teken ㋕正本山 aangebracht. Dit teken is de goedkeuring van de Hatanaka, die de stenen keurt, voor de laatste finish van Kamisori (scheermessen).
De toevoeging Agasi betekent ‘grijs’. Deze steen is echter grotendeels geel, en er is ook een voelbaar verschil tussen het fijne gele (Kiita) deel en de Agasi hoek, die iets minder fijn is en meer geschikt voor de préfinish van uw scheermes. De vlekken en lijnen in de steen zijn niet toxisch. Dit is een steen om mee te spelen. Niet geschikt voor beginnende scheermesslijpers.

Nakayama Kiita VERKOCHT

Hardheid: Lv 4,5
Grit: 10-12K
Afmetingen: 190×110 mm (diagonaal gemeten)
Dikte: 20 tot 38 mm
Gewicht: 675 gram
Prijs: €295,-

Deze specifieke steen heeft een grillige vorm en is niet bijgewerkt aan de zijkanten. Het slijpvlak daarentegen is uitermate vlak, fijn en homogeen. De kleur is Kiita (geel), wat voor een Nakayama een uitzonderlijke klasse aangeeft. Ik vind dat deze steen die klasse inderdaad heeft. Zeer geschikt voor de laatste finish van uw scheermessen, maar met de geschikte melkstenen (Nagura’s) kunt u er eigenlijk alles mee. Wel even rekening houden met de zijkantjes, die eventueel recht gemaakt kunnen worden.

Nakayama Agasi Nagura

De Nakayama staat niet bekend als Nagura (melksteen), maar kleinere steentjes kunnen wel als melksteen gebruikt worden om het slijptempo op te voeren. Let op: deze ‘Agasi’ stenen zijn bijna van Kiita kwaliteit en veel harder dan de gemiddelde Nakayama. Als melksteen laten ze zelf weinig materiaal los, maar maken juist veel materiaal vrij op de wetsteen zelf. Dit is niet gebruikelijk in de traditionele Japanse slijpkunst en u moet hiervan op de hoogte zijn om er goed mee te leren slijpen.
Ik heb verschillende brokjes van ongeveer 10 tot 12 cm lang en enkele cm breed. Ze variëren in prijs tussen €25 en €50.