Coticule

Coticule, of Belgisch brok, is een fijngrit wetsteen, die vanwege zijn ‘zachte’ finish al eeuwenlang voor scheermessen is gebruikt. Er zijn bewijzen dat de Coticule al door de Romeinen al zeer gewild was vanwege zijn perfecte finish.
De Coticule is een typische ‘slurry’steen, die met een ‘melksteentje’ versneld kan worden. Door het melken ontstaat een melkachtige substantie die zeer harde ronde granaatdeeltjes bevat, waarmee u uw (scheer)messen een ongeëvenaard mooie snede geeft. Omdat deze granaatdeeltjes rond zijn, geeft een Coticule een snede zonder scherpe puntjes, die de huid bekrassen. Het scheren op een met een Coticule gefinished scheermes geeft daardoor een weldadig gevoel zonder een brandende rode huid na te laten.

Voor het finishen van (keuken)messen is een Coticule eigenlijk te fijn. Bij het snijden zult u echter wel merken dat uw mes een Coticule heeft ontmoet. De snede is volkomen glad en heeft geen voelbare weerstand meer. De snede is bovendien merkbaar langer scherp dan na een finish op een andere korrel met vergelijkbaar grit, zoals een Dragon’s tongue, een Turkey en zeker een synthetische steen.

Coticules bestaan in meerdere varianten. Vroeger werd de steen zo mogelijk samen met de onderliggende laag (Belgisch Blauwe Wetsteen of Rouge du Salm) uitgehakt en verkocht. Als de onderliggende laag niet voldoende steun bood, werd de coticule vastgelijmd aan een sterkere steenlaag, zoals een BBW, rouge du Salm, een Pierre Naturelle des Pyreneeës of een niet voor wetten bruikbare harde leisteen. Coticules worden nog steeds gewonnen in de Belgische Ardennen. Ze zijn vanwege hun uitstekende kwaliteit zeer gewild. Oudere stenen, met name de natuurlijke combo’s, zijn tegenwoordig een kostbaar verzamelaarsobject.

deMessenslijper heeft enkele oude Coticules op voorraad, zowel natuurlijke combo’s als verlijmde stenen. Als voorbeeld van een Coticule staan hieronder enkele foto’s, waarop u kunt klikken voor meer details.

De hieronder vermelde prijzen zijn exclusief transportkosten (€8,50).

Klik op de afbeelding voor meer informatie en foto’s:

Coticule La Veinette

Grootte: 205 x 41 mm
Coticule laag 15 mm
Natuurlijke combinatie met BBW.
Inclusief op maat gemaakt hardhouten doosje

Coticule natural combo La Veinette  €165,- VERKOCHT
Coticule 1

Grootte: 150 x 41 mm
Coticule laag 10 mm
Gewicht: 331 gram
Inclusief origineel doosje

 Coticules  €50,- VERKOCHT