Llyn Idwal, het broertje van de Charnley Forest

Llyn Idwal

De Llyn Idwal wetsteen werd gedolven in Wales, in de streek waar ook de Llyn Melynlynn (Dragon’s Tongue) wordt gedolven. De enige groeve ligt in onherbergzaam gebied en is niet met enig vervoermiddel, behalve een paard, te bereiken.

De steen lijkt erg op Charnley Forest stenen en wordt er vaak mee verward. Ook de Llyn Idwal bestaat uit novaculiet gesteente, maar de kenmerkende paarsrode bandjes en vlekken van de Charnley Forest ontbreken op de Llyn Idwal. De karakteristieken zijn ongeveer gelijk. Ook de Llyn Idwal is in trek bij barbiers, maar tegenwoordig worden ook zeer harde messen extreem scherp geslepen op de Llyn Idwal. Hij is niet goedkoop, maar nog steeds een heel stuk minder duur dan traditionele Japanse natuurlijke waterstenen.

Sommige Llyn Idwal stenen hebben een groenige kleur en zijn bijzonder fijn qua korrel, fijner nog dan Charnley Forest. Deze stenen hebben de bijnaam ‘Grecian hone’. Je komt ze zelden tegen.

Zoals veel natuurlijke wetstenen wordt de Llyn Idwal niet meer gedolven; iedere steen heeft zijn eigen historie. Nieuwe, ongebruikte stenen bestaan waarschijnlijk niet meer.

Hieronder ziet u de actuele voorraad van deMessenslijper. Alle stenen zijn aan de slijpkant vlak en gepolijst. Ze zijn gebruiksklaar.

LI 1: VERKOCHT

Afmetingen: 229x44x20 mm
Gewicht: 702 gr.
Prijs: €150,-
Een extreem mooie en grote steen. Hij is wat groffer dan de andere uit het rijtje en creëert een ‘bite’ op uw messen. Niet geschikt als scheermes finisher.

 

 

LI 2:

Afmetingen:  231x50x13/17 mm
Gewicht:  512 gr.
Prijs: €95,-
De originele slijpzijde van deze steen is 4mm uitgehold. Daarom is aan de onderkant een nieuwe slijpzijde gemaakt en is dat de bovenkant geworden. Dit is een zeer fijnkorrelige steen. Groot genoeg voor uw langste messen.

 

LI 3:

Afmetingen: 205x44x20 mm
Gewicht:  500 gr.
Prijs: € 100,- VERKOCHT
Een zeer mooie steen met het typische Llyn Idwal patroon. Vanwege zijn grootte uitermate geschikt voor de thuiskeuken.

 

 

LI 4:

Afmetingen: 205x40x13 mm
Gewicht: 290 gr.
Prijs: €80,-
Een mooie, zeer fijne, wat dunne steen. Zeer geschikt voor scheermessen.

 

 

LI 5:

Afmetingen: 190x43x23 mm
Gewicht: 648 gr.
Prijs: €90,-
Een lekker dikke, zeer fijne steen. Goed voor alles wat u zeer fijn wil polijsten.

 

 

LI 6:

Afmetingen: 176x39x17/18 mm
Gewicht: 361 gr.
Prijs: € 85,-
Een extreem fijne steen. Deze is vanwege zijn maat uitermate geschikt voor outdoor-, jacht- en survival messen en natuurlijk voor scheermessen.

 

 

LI 7: VERKOCHT

Afmetingen: 180x35x23 mm
Gewicht: 416 gr.
Prijs: €75,- VERKOCHT
Dit is een steen voor scheermessen, beitels en gutsen. Hij is extreem fijn en bovendien erg mooi getekend

 

 

LI 8:

Afmetingen: 177×35/36×14 mm
Gewicht: 262 gr.
Prijs: €60,-
Een mooie, gemiddeld fijne steen. Zeer geschikt voor het polijsten van hout en leer gereedschap

 

 

 

LI 9:

Afmetingen: 180x34x10 mm
Gewicht: 173 gr.
Prijs: €60,-
Vanwege de dunnere maat is deze zeer fijne steen uitermate geschikt voor beitels, leermessen, scheermessen en  andere kleinere messen. Hij is zeer fijn en geeft een spiegelglans aan het slijpoppervlak.