Slijpen en onderhoud horen samen. Een scherp mes wordt vanzelf bot, maar kan door u zelf scherp gehouden worden met bijvoorbeeld een aanzetstaal. Toch blijft het nodig om af en toe het mes opnieuw te wetten of zelfs te slijpen om de scherpte opnieuw op peil te brengen en die er weer voor een langere tijd in te houden.
Wat moet je daarvoor doen?
Voor het opnieuw aanscherpen van uw messen bestaan verschillende mogelijkheden met hun eigen ’tools’. Enkele daarvan kunt u zonder moeite ook zelf gebruiken (klik op de linkjes voor meer informatie):
Slijpen: voor het grofweg creëren van een nieuwe snede of het repareren van een erg beschadigde snede met een slijpsteen of electrische slijpschijf.
Wetten: Voor het opnieuw scherp maken van een bot geworden snede of het aanscherpen van een af fabriek mes.
Aanzetten: voor het scherp houden van geslepen messen.
Stroppen: een speciale vorm van aanzetten, meestal gebruikt om scheermessen ‘huidvriendelijk’ te maken. Een gewoon mes kan ook gestropt worden om de snede extra glad te maken.