Molenmes

Het wereldberoemde molenmes van Robert Herder, wie heeft of kent het niet?

Het molenmesje is een niet roestvrij schilmesje, gemaakt door Robert Herder in Solingen (Duitsland).  Het was in oma’s keuken al aanwezig en als ze nog leeft, gebruikt ze het nu nog steeds. Wie het molenmes ontdekt is er direct aan verknocht.

Molenmes

Wat maakt het molenmes zo goed?

 • Goede staalsoort

  Het lemmet van een molenmes is gesmeed uit carbonstaal. Dit carbon maakt het staal zeer sterk, zodat het niet snel bot wordt of vervormt. Een molenmes wordt o.a. om deze reden vaak ‘zelfslijpend’ genoemd, hoewel dat feitelijk onmogelijk is.
  Carbonstaal is niet roestvrij. Dat kan een nadeel zijn, omdat je het mes altijd snel moet afdrogen als het nat is. Eventuele verkleuringen en een beetje roest kan je er met een kunststof schuursponsje (geen metaal) echter weer makkelijk afpoetsen. En daarna gewoon af en toe even met het sponsje ‘polijsten’ in de afwasbak en het blinkt weer als nieuw.
  Er is ook een roestvrijstalen uitvoering. Deze blijft minder lang scherp omdat roestvrij staal minder hard is, maar is ook een genot om mee te snijden.

 • Dun lemmet

  Het mesje is zeer dun. Dat bevordert de snij-eigenschappen. Eigenlijk bestaat er geen scherper mes dan het molenmes. Met dit mesje kan je gemakkelijk een tomaat in milimeterdunne plakjes snijden, zonder dat de inhoud eruit loopt. Het mes wordt geslepen volgens de ‘Dunschliff’ methode, waarbij er geen vouw in het lemmet wordt geslepen, maar bijna het gehele lemmet tegen het slijpwiel wordt gehouden. Deze methode wordt ook op andere messen toegepast, maar de molenmesjes lopen nog steeds mijlenver voor op de andere.

 • Handelbaarheid

  Het molenmesje ligt goed in de hand en is volledig uitgebalanceerd. Die eigenschappen worden, hoewel je dat nauwelijks kunt zien, nog steeds doorontwikkeld. Het bestaat al erg lang en heeft in de loop van de tijd een langer handvat gekregen omdat de gebruikers grotere handen hebben gekregen. Met dat langere handvat ontstaat een andere balans, die weer opgeheven moet worden door een andere vorm van het mes of het handvat. Dat is bij het molenmes niet het geval. Het oorspronkelijke handvat is qua vorm onveranderd gebleven en het mes ligt nog steeds erg goed in de hand.

 • Handgemaakt

  Het mes wordt helemaal met de hand gemaakt. Het lemmet en de tang worden in één geheel gesmeed en het heft wordt er met de hand aan bevestigd. De makers doen er alles aan om het mes helemaal goed afgewerkt af te leveren. Dat garandeert dat ieder individueel exemplaar een genot is om mee te werken.
  Voor de geïnteresseerden: de fabricage van het molenmes volgens de Dunschliff’ methode. (deze link opent een youtube filmpje in een nieuw venster)

 • Prijs/kwaliteit

  Het molenmesje blijft goedkoop voor wat het biedt. Het wordt aangeboden tussen 10 en 13 euro, waarvoor je een heel leven lang plezier hebt.

Historie

Robert Herder was een telg uit een heel geslacht Herder messenmakers, waaronder ook Abraham en Friedrich Herder, die al vroeg in de 19e eeuw messen maakten. Als je geïnteresseerd bent in de historie van Herder messen, dan is dit artikel misschien interessant voor je.

Andere ‘dunschliff’ messen

Naast het oorspronkelijke molenmesje maakt Robert Herder (en een aantal andere Solingen messenateliers) een hele serie gelijksoortige messen in allerlei uitvoeringen. De kwaliteit van deze messen is ook bijzonder goed en sluiten qua gebruik naadloos aan.
De Lignum 3 is naast het molenmesje het meest bekende mes van Robert Herder en het favoriete mes van Wouter Klootwijk.

Andere Herder Solingen messenmakers

Naast Robert Herder worden in Solingen natuurlijk nog veel meer messen gemaakt. En aangezien ‘Herder’ in Solingen een veel voorkomende naam is, is de kans op verwarring onderling groot. Vandaar dat ik hier even de huidige Herder merken met bijbehorende beeldmerken uit Solingen opsom. Waarschijnlijk zijn ze allemaal familie van elkaar:

 • H. Herder – sinds 1927 (inmiddels El. Herder)

 

 

 

 • Herder und Sohn – Diogenes – 1923 – (opgeheven?)