Prijs en slijpklassen voor het slijpen van uw keukenmessen

prijs van mes slijpen    prijs messen slijpen    prijs van messen slijpen
Sinds enige tijd hanteert deMessenslijper drie slijpklassen: ‘Basis’, ‘Comfort’ en ‘Pro’, waarmee ik beter op uw wensen aan kan sluiten.
Veel klanten van deMessenslijper willen een tot in de puntjes geslepen mes. Anderen zijn tevreden met een gewoon goed geslepen scherp mes, waarvoor ze niet de hoofdprijs hoeven te betalen.
De drie klassen reflecteren die verschillende wensen, waarbij u een hogere prijs betaalt voor een fijnere slijpklasse. Op basis van dit artikel zult u een (prijs)bewuste en kwalitatief passende keuze kunnen maken als u uw messen door mij laat slijpen.

Direct naar overzicht van prijsklassen

Allereerst: wat is de slijpklasse?

De slijpklasse geeft aan hoe fijn het mes wordt geslepen. Een mes doorloopt altijd eerst de basisslijping. Desgewenst volgt daarna een comfort afwerking en voor de fijnproever de  pro-slijping. U geeft zelf aan in welke klasse u uw mes wilt laten slijpen.

Een hogere klasse levert een fijner geslepen mes op. Hoe fijner het mes is geslepen, hoe minder weerstand het ondervindt bij het snijden. Daarmee vormt ‘fijnheid’ een belangrijke bijdrage aan ‘scherpte’.

… wat kost het?

De klassen worden alleen voor keukenmessen gebruikt, niet voor tafelmessen, scharen en gereedschappen. Naast de slijpklasse wordt de prijs bepaald op grond van de lengte van het lemmet. Slijpen in de basisklasse kost tussen €2,45 voor een schilmesje en €8,40 voor een erg groot koksmes.
De comfortklasse is qua prijs vergelijkbaar met een gemiddelde andere slijper (tussen €3,50 en €12,00).
Slijpen in de pro klasse kost u wat extra (van €4,90 tot €16,20).
Een volledige prijslijst vindt u op de pagina ‘prijslijst‘.

Ik slijp tafelmessen, scharen en gereedschappen altijd in de basisklasse voor ruim voldoende finesse. Kappersscharen en (schaaf)beitels slijp ik tot en met de pro klasse, omdat die volkomen glad moeten zijn.
Deze objecten hebben daarom geen ‘klasse’-prijs.

Welke slijpklasse wilt u?

Basis
prijs van mes slijpen
De snijrand (lichte deel) is mat reflecterend na slijping in de basisklasse

In de ‘Basis‘ klasse wordt de snede van uw mes geslepen totdat de vorm weer helemaal goed is. Kleine beschadigingen worden weggeslepen en bot wordt scherp. Ik wet uw mes vervolgens verder af op twee wetstenen (JIS400 en 1000) om de ‘rafeligheid’ eruit te halen. Het mes wordt in deze klasse goed scherp en is op drie punten beter dan na een slijping op een droge slijpmachine, die mijn collega slijpers gebruiken:

  • Uw messen worden niet verhit. Dat garandeert dat de hardheid van het messenstaal intact blijft en het mes langer scherp blijft.
  • Het mes wordt niet beschadigd of misvormd door ‘uitglijders’. De snijrand wordt strak en er blijven geen lelijke slijpsporen op uw mes achter.
  • De snijrand wordt gladder en overtreft daarmee het resultaat van een slijpmachine plus polijstfase. U kunt met een gewet mes soepeler snijden; een gladdere snijrand ondervindt minder weerstand. Het mes krijgt wel opnieuw de karakteristieke scherpe ‘bite’ die het ook had toen het net uit de verpakking kwam, iets waar veel gebruikers dol op zijn.

Voor een goed behoud van deze scherpte moet u het mes regelmatig aanzetten met een aanzetstaal. Ik kan u dat zo nodig in 5 minuten leren.

Comfort
prijs messen slijpen
De snijrand is na slijping in de comfortklasse zijdeglanzend

In de ‘Comfort‘ klasse wet ik uw mes extra af met een fijne wetsteen (JIS 3000), die ervoor zorgt dat de snijrand extra glad wordt, maar de ‘bite’ niet verdwijnt. In deze klasse krijgen de messen die scherpte die door de meesten van ons ‘vlijmscherp’ wordt genoemd. Het snijdt zeer soepel onder lage druk door uw etenswaren. Bovendien blijft het langer scherp. Als u uw messen iedere dag gebruikt of als u gewoon superscherpe messen wilt, dan raad ik u deze klasse aan. Ik beveel deze klasse ook aan voor fileer- en uitbeenmessen. Voor deze klasse betaalt u een concurrerende prijs.

U moet uw messen wel zeer regelmatig bijhouden met een fijne tot gladde aanzetstaal om ze zo scherp te houden.

Pro
prijs van messen slijpen
De snijrand is na slijping in de Pro klasse hoogglanzend (als de foto niet zo slecht zou zijn)

De ‘Pro‘ klasse is bedoeld voor topklasse messen. Dat zijn vrijwel alle Japanse messen (bijv. Global, Kai en veel damascus messen), niet roestvaste messen ( bijv. Robert Herder, Opinel) en hoogkwalitatieve roestvrijstalen messen (Wüsthof, Victorinox, Sabatier, Zwilling etc.).

Een mes krijgt in de Pro klasse slijping (na de basis- en comfortbehandeling) een aanvullende afwerking op zeer fijne wetstenen (JIS5000 en 8000 of hoger) plus een extra nabewerking op canvas en leer. Uw messen worden hiermee ongeëvenaard scherp en glad en zullen onder hun eigen gewicht (zonder druk) al gemakkelijk door de meeste etenswaren glijden. De insnijdingen daarin zijn dan ook zo glad dat bijvoorbeeld het vocht in de tomaten blijft zitten, zelfs als die in dunne plakjes worden gesneden. Deze slijpklasse is goed voor alles wat mooi gesneden moet zijn om op een mooi opgemaakt bord te komen (vlees, tomaten, sushi etc.). Perfect voor de chef en erg gewaardeerd door veeleisende visfileerders en slagers!

Omdat de snijrand (snede) van een mes na de Pro behandeling zeer glad is en u dat zo wilt houden, moet u het mes goed onderhouden op een gladde aanzetstaal of zeer fijne slijpstaaf. Alleen daarmee houdt u het mes in topconditie!

Slijphoek: welk mes krijgt welke behandeling?

Prijs
Uw mes wordt ongeacht de slijpklasse in een vooraf bepaalde hoek ten opzichte van de wetsteen geslepen. Deze slijphoek (hierboven afgebeeld) is een heel belangrijke factor voor scherpte. Een kleine slijphoek levert een spitse snede en dus een scherper mes.  Welke hoek dat is, bepaal ik op grond van de hardheid van uw mes. Een hard mes wordt in een kleine hoek geslepen, een zacht mes in een grotere hoek. De reden daarvoor is dat de snijrand van een mes met een kleine slijphoek erg dun wordt. Die dunne rand buigt snel om als het mes zacht is en wordt daarmee sneller bot. Een harde snijrand buigt minder en is meer bestand tegen slijtage, ook als die rand erg dun is.

Een groot deel van de weerstand die het mes ondervindt in uw voedsel, wordt dus bepaald door de slijphoek. Met een kleine slijphoek is die weerstand relatief laag, maar dat merkt u pas als de snede en vouw van het mes glad zijn geslepen. Een spits mes, dat relatief grof is geslepen (basisklasse), ondervindt door groffe slijpsporen nog steeds veel weerstand in uw etenswaren. Dat spitse mes heeft het meeste profijt van de pro-klasse slijping, waarin zowel de vouw als snede zeer glad worden gemaakt.

Een minder spitse snede kan ook tot en met de Pro klasse geslepen worden als u dat wilt, maar het mes heeft daar minder profijt van. De weerstand is door de grotere slijphoek op zichzelf al groter en het mes profiteert daarom relatief minder van de extra gladheid uit de pro-slijping.
Dit is exact de reden waarom ik de Pro klasse aanbeveel voor de hardste en beste messen en de comfort klasse voor alle andere messen.

tarieven contactAls u uw messen door mij wil laten slijpen, dan bepaal ik met u samen welke klasse voor uw messen geschikt is, zodat uw messen goed scherp worden voor een prijs die u goed kunt verantwoorden. Maar welke klasse en prijs u ook kiest, uw messen krijgen altijd de kwaliteitsbehandeling die ze verdienen.

Specificaties van de slijpklassen in één overzicht

Slijpklasse: Basis Comfort (standaard)
Pro
Korrel (JIS) 1K 3K 8-10K
Snede (=snijrand) Iets ruw
(fabrieksscherp)
Glad met een ‘bite’ Zeer glad
Afwerking vouw (=slijpvlak)
Mat Zijdeglans Glans
Slijphoek (afhankelijk van staalsoort)
11-22o 10-20o 4-17o
Aanbevolen voor
Keukenmessen Hoge kwaliteit keukenmessen (RVS), fileer- en uitbeenmessen Hoogste kwaliteit keukenmessen,
Japanse messen
Type gebruiker Prijsbewuste thuiskok Professionele keuken Professional chef / liefhebber
Dagelijks onderhoud
Basis aanzetstaal Fijne aanzetstaal of slijpstaaf (korrel 1500+) Gladde aanzetstaal of zeer fijne slijpstaaf (korrel 3000+)
Wachttijd per mes
5 minuten 7-10 min. 10-30 min.
Prijs (tov marktprijzen)
Veel lager dan gemiddeld Iets lager dan gemiddeld Hoger dan gemiddeld

> naar Prijslijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.