Stroppen

https://static.mijnwebwinkel.nl/winkel/japansemessen/image/cache/full/31f00b4ac8405789507836529487ff9b316fda42.jpgscheer
Strop of strijkriem, uitgevoerd in leer en canvas

Na het slijpen en wetten kan een mes nog gestropt worden. Stroppen is het ‘aanzetten’ van een mes op een leren riem. Het is een methode die vooral voor scheermessen wordt gebruikt om eventuele minuscule braampjes, die na wetten nog aan de snede zitten, recht te buigen. Het wordt daarom ook wel ‘richten’ of ‘zetten’ genoemd. Een gestropt scheermes voorkomt huidirritaties als gevolg van het scheren.
Een normaal keukenmes hoeft niet gestropt te worden. Gebruik van een aanzetstaal is voldoende.
Alleen degene die zijn mes ultrascherp wil maken gebruikt na wetten of aanzetten ook de strop. Het resultaat van het stroppen is namelijk niet lang houdbaar.

De strop

Een strop bestaat uit een strook leer met een harde buitenkant en een zachte binnenkant (zoals een riem, die prima als strop gebruikt kan worden). Soms is naast de strook leer ook een strook canvas aanwezig.

  • Het canvas en/of de ‘binnenzijde’ van het leer gebruik je voor het rechtzetten van vrijwel onzichtbare braampjes, die altijd ontstaan in iedere snijbeurt.
  • De ‘buitenzijde’ van het leer is iets harder en wordt meestal ingesmeerd met polijstpasta, om zeer minuscule braampjes te verwijderen.

Ik zelf gebruik de strop na het wetten, zodat het mes écht scheermesscherp uit de bewerking komt. Ook gebruik ik de strop na iedere kookbeurt (in aanvulling op het aanzetstaal, dat ik pas na enkele dinertjes weer inzet), zodat het mes in optimale conditie blijft. Maar zoals hierboven al aangegeven ben ik daarmee een uitzondering.

< vorige                                                                                                          volgende >