Stroppen met een strop

strop

Na het slijpen en wetten kan een mes nog gestropt worden. Stroppen is het ‘aanzetten’ van een mes op een leren riem, de strop. Het is een methode die vooral voor scheermessen wordt gebruikt om eventuele minuscule braampjes, die na wetten nog aan de snede zitten, recht te buigen. Het wordt daarom ook wel ‘richten’ of ‘zetten’ genoemd. Een gestropt scheermes voorkomt huidirritaties als gevolg van het scheren.
Een normaal keukenmes hoeft niet gestropt te worden. Gebruik van een aanzetstaal is voldoende.
Alleen degene die zijn mes ultrascherp wil maken en houden gebruikt een strop. Dat moet je vaak doen, want het resultaat is niet lang houdbaar.

De strop

Een strop bestaat uit een strook leer met een harde buitenkant en een zachte binnenkant (zoals een riem, die prima gebruikt kan worden). Soms is naast de strook leer ook een strook canvas aanwezig.

  • Het canvas en/of de ‘binnenzijde’ van het leer gebruik je voor het rechtzetten van vrijwel onzichtbare braampjes, die altijd ontstaan in iedere snijbeurt.
  • De ‘buitenzijde’ van het leer is iets harder en wordt meestal ingesmeerd met polijstpasta, om zeer minuscule braampjes te verwijderen.

Ik zelf gebruik een strop na het afwetten, zodat het mes écht scheermesscherp uit de bewerking komt. Ook gebruik ik hem na iedere kookbeurt, zodat het mes in optimale conditie blijft. Maar zoals hierboven al aangegeven ben ik daarmee een uitzondering.

Bent u geïnteresseerd in de strop? Lees deze blog en u wordt een stuk wijzer!

< vorige                                                                                                          volgende >