Op zoek naar de gulden snede

Een gladde snede aan een keukenmes is volgens velen superieur aan een gekartelde snede. Maar sinds de uitvinding van de moderne karteling (Wellenschliff) door Franz Güde (1941) is het kartelmes niet meer weg te denken uit onze keukens. Blijkbaar kan een gekartelde snede toch dingen die een gladde snede niet kan.
Als u het onderscheid tussen een gladde of gekartelde snede kent, kunt u een goede keuze maken, maar u heeft meer begrip nodig om het perfecte mes te kiezen. Wist u bijvoorbeeld dat kipfilet en karbonades zo van elkaar verschillen, dat een uiterst scherp mes wel kip, maar nauwelijks karbonades kan snijden of andersom? Kortom: voor ieder ingrediënt bestaat een optimale slijpvorm, die verder gaat dan alleen de keuze voor kartels of niet. En tegelijk moet een mes ook voldoende allround blijven, zodat u niet  iedere avond uw hele messenrek staat af te wassen.
‘Begrijp’ uw messen als u soepel wilt snijden. Ook de messenslijper is blij met uw begrip, want daarmee kan hij het mes laten doen wat u vindt dat het moet doen, en dat zo lang mogelijk.
Ik hoop u met deze blog weer iets verder te brengen, ofwel: bestaat de gulden snede eigenlijk wel?

“Op zoek naar de gulden snede” verder lezen

Een nieuw handvat (heft) voor uw mes

Als uw mes niet alleen bot is, maar ook het handvat de strijd tegen de tijd heeft verloren, kunt u voortaan bij deMessenslijper terecht. Door een nieuwe samenwerking met een ambachtelijke messenmaker kan uw mes worden voorzien van een gloednieuw handgemaakt ‘heft’. Daarmee blaast u uw mes(sen) een volledig nieuw leven in en zal ook de natuur u dankbaar zijn. De messenmaker reproduceert het originele heft in hardhout of een hoorn naar keuze. Ook kunt u uw nieuwe handvat geheel naar uw eigen hand en grip laten zetten.

“Een nieuw handvat (heft) voor uw mes” verder lezen

Snijplank : hout of kunststof ? … en onderhoud

Een goede snijplank is vrijwel onmisbaar in de keuken. Je wilt tenslotte geen krassen in je aanrecht. Daarnaast weet u inmiddels ook wel dat een glazen snijplank, die ooit als superhygiënisch werd beschouwd, te hard voor uw messen is en daarom (te traag) weer van de markt verdwijnt. Jaren geleden werd ook de houten snijplank bijna uit de schappen gehaald omdat deze niet hygiënisch zou zijn. Vervangen door kunststof planken. Hout komt dus weer terug, maar laatste tijd is ‘epicurean’ helemaal hip. En zo kan ik me voorstellen dat u door het bos de planken niet meer ziet; en geen idee hebt over wat belangrijk is als u er een wil aanschaffen. Ik wil daarom even samenvatten waar u op kunt letten. Daarbij verklap ik alvast dat houten planken mijn voorkeur hebben.

“Snijplank : hout of kunststof ? … en onderhoud” verder lezen

Prijs en slijpklassen voor het slijpen van uw keukenmessen

prijs van mes slijpen    prijs messen slijpen    prijs van messen slijpen
Sinds enige tijd hanteert deMessenslijper drie slijpklassen: ‘Basis’, ‘Comfort’ en ‘Pro’, waarmee ik beter op uw wensen aan kan sluiten.
Veel klanten van deMessenslijper willen een tot in de puntjes geslepen mes. Anderen zijn tevreden met een gewoon goed geslepen scherp mes, waarvoor ze niet de hoofdprijs hoeven te betalen.
De drie klassen reflecteren die verschillende wensen, waarbij u een hogere prijs betaalt voor een fijnere slijpklasse. Op basis van dit artikel zult u een (prijs)bewuste en kwalitatief passende keuze kunnen maken als u uw messen door mij laat slijpen.

“Prijs en slijpklassen voor het slijpen van uw keukenmessen” verder lezen

Aanzetten: scherpte is geen eigenschap, maar een voorkeur!

AanzettenAls je je messen laat slijpen, dan moeten ze scherp blijven. Daarover is iedereen het eens. Helaas worden messen vanzelf weer bot, maar ik zie ze meestal niet snel weer terug. Ik hoop dan maar dat die messen eeuwige scherpte hebben bereikt, maar uiteraard is dat niet mogelijk.
Dus de andere mogelijkheid:  het mes is weer bot, maar de klant zoekt desperaat eeuwige scherpte bij een andere slijper of vervangt zijn messen.
Het blijft moeilijk te verkroppen dat je mes na enige tijd alweer bot is, soms al na een paar weken of zelfs dagen. Als dat zo snel gaat, dan gaat u nu iets leren:  Een mes vergt onderhoud. Je moet er zelf mee aan de slag! Gelukkig is dat heel simpel en vraagt het erg weinig tijd. Ik ga daarom mijn motto aanvullen: ‘Eindelijk uien snijden met droge ogen’ plus ‘ … zo lang u dat zelf wil’.

Ofwel: HOE moet je een mes aanzetten? Een minicursusje van 10 minuten, gevolgd door een lange tijd zonder slijperskosten. “Aanzetten: scherpte is geen eigenschap, maar een voorkeur!” verder lezen

Consumentenbond messentest 2018: even azijnpissen

Consumentenbond koksmessen testDe consumentenbond heeft in september 2018 een test gepubliceerd van koksmessen tot 200 euro.  De belangrijkste conclusie was dat duurdere koksmessen meestal beter zijn dan goedkopere. Dat lijkt mij niet zo raar, maar wel raar zijn de gebruikte testmethoden en sommige conclusies die worden getrokken uit de testbevindingen. Die wil ik even met u doornemen … “Consumentenbond messentest 2018: even azijnpissen” verder lezen

Een goedkoop mes wordt nooit scherp

goedkoop mesAf en toe wordt me een goedkoop mes aangeboden, waarvan ik tijdens het slijpen spijt krijg dat ik het heb aangenomen.  Dat betreft niet alleen de kleine schilmesjes uit een 3 tot 5 euro setje, maar ook vaak een groter keukenmes met een imposant uiterlijk of stijlvol logo. Deze messen zijn helaas niet bedoeld om te slijpen. Ze worden vervangen als ze bot zijn. Vaak zijn ze gemaakt van goedkoop plaatstaal, dat niet bedoeld is voor een mes. Een goedkoop mes is niet voor niets goedkoop. Mijn algemene stelregel is dat een mes voor slijping in aanmerking komt als het minimaal 2x zoveel kost als de slijpkosten. Hieronder leg ik uit waarom. “Een goedkoop mes wordt nooit scherp” verder lezen

Keukenmessen – Welke heb je nodig?

Keukenmessen zijn net zo divers als het eten dat ermee gesneden wordt. Voor kleine voedingswaren zijn er kleine messen, voor harde korsten zijn er gekartelde snijranden,  voor wie wat moois op zijn bord wil zijn er figuurmesjes en voor moeilijk bereikbare plekjes zijn er buigbare messen.
Keukenmessen verschillen in grootte, vorm van het lemmet en flexibiliteit. U kunt bij de aanschaf, mits het budget dat toelaat, kiezen uit een schier oneindige reeks modellen met hun eigen specifieke eigenschappen. Gelukkig kunnen we aangeven welke eigenschappen belangrijk zijn en een indeling van keukenmessen maken op basis van die eigenschappen.
Elders hebben we al diverse Japanse messen beschreven en de het ‘beste keukenmes’ gezocht, voor als u ze wilt aanschaffen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende traditioneel westerse keukenmessen per type.

“Keukenmessen – Welke heb je nodig?” verder lezen

Een Gold Dollar 66 scheermes slijpen

Gold Dollar 66Van een relatie kreeg ik een nieuw Gold Dollar 66 scheermes, om te bekijken hoe die goed geslepen kan worden. De relatie kon zijn Gold Dollar 66 wel slijpen, maar kreeg maar een klein deel van het mes zo scherp als gewenst. De rest van de snede bleek niet scherp genoeg te worden, wat hij ook probeerde.
Als je op het internet dit scheermes zoekt, zijn de ervaringen ongeveer hetzelfde;  goed staal,  maar zeer moeilijk te slijpen. Omdat ook ik problemen verwachtte met dit scheermes, heb ik mijn ervaringen met deze Gold Dollar 66 vastgelegd.
“Een Gold Dollar 66 scheermes slijpen” verder lezen

Grasmaaier of tuinschaar slijpen

grasmaaier
Bot?

grasmaaier scherp
.. of scherp?

Bent u net door uw snoeiwerkzaamheden heen en heeft u zich ook zo geërgerd aan de takjes die omgeknakt achterbleven, en niet afgeknipt wilden worden? Of aan de graspollen die schijnbaar ongedeerd onder de grasmaaier uitkwamen? Of heeft uw voorheen groene grastapijt een vaal geelbruinige kleur gekregen, enkele dagen na het maaien? Dan is het tijd voor onderhoud (geweest). DeMessenslijper kan uw ergernissen snel verhelpen.

“Grasmaaier of tuinschaar slijpen” verder lezen