Het beste mes volgens deMessenslijper

beste mes

Als je een nieuw mes zoekt , dan ben je op zoek naar het beste mes. Het mes moet mooi zijn, niet te duur en vooral een goede kwaliteit bieden. Die kwaliteit is echter niet gemakkelijk te achterhalen en wordt bepaald door meerdere aspecten. Een aantal daarvan kunt u gewoon zien aan het mes of de verpakking (zie hier). Ook de prijs zelf is een richtlijn. In het algemeen zijn goede messen duur en zijn goedkope messen, waaronder die uit   spaarzegelacties, onbetrouwbaar. Maar er is meer waarop u zich kunt baseren.

Deze keer geef ik als messenslijper extra informatie over de belangrijkste kwaliteiten, die je bij het kopen van een mes nergens aan af kan zien. Dat betreft altijd kwaliteiten van het messenstaal en het handvat. Het beste mes zult u zonder onafhankelijke informatie over deze kwaliteiten nooit vinden. Daarom geef ik u die informatie in dit artikel, zelfs per messenmerk.

Lees verder “Het beste mes volgens deMessenslijper”

Messen actie !!! Met spaarzegels bijna gratis!

Al enige jaren valt het me op dat er op ieder moment wel ergens een messen actie is. Bij Albert Heijn op dit moment al twee tegelijk, met spaarzegeltjes. Het zijn er veel en het worden er steeds meer. Ik heb dat altijd wel grappig gevonden, maar naar aanleiding van de vraag van een klant ben ik het fenomeen van de messen actie gaan onderzoeken. De klant wilde weten of hij nou voor de beste messen naar de Jumbo moest of beter naar de Albert Heijn. De uitkomst is niet heel schokkend: mijd beide!

Messen actie Jumbo

Lees verder “Messen actie !!! Met spaarzegels bijna gratis!”

Oud worden met een scherp mes

oude man met scherp mesAls ik voor u aan de gang ga, zorg ik dat u thuiskomt met een scherp mes, vaak scherper dan nieuw. Dat zegt iets over de slijping, maar vooral iets over de scherpte van nieuwe messen. Nieuwe messen zijn niet altijd scherp, hoe raar het ook klinkt. Als u dat ook vindt, hebt u zich dan nooit afgevraagd waarom messen niet gewoon scherp uit de fabriek kunnen komen? Is daar een reden of oorzaak voor?  In deze blog leg ik uit hoe de fabriek messen slijpt en waarom die nieuwe messen veel langer scherp lijken te blijven dan geslepen messen. Tenminste als u nog niet weet hoe u geslepen messen moet behandelen. Lees verder “Oud worden met een scherp mes”

Kapot mes ? Laat het repareren !

Ik krijg vaak de vraag of een kapot mes nog te repareren valt. Het antwoord is in 90% van de gevallen ‘Ja’ en de oplossing is simpel en goedkoop. Een mes met een afgebroken punt, een snijrand met een gat, een verbuiging of een kapot handvat is meestal goed te repareren (vaak voor minder dan 8 euro, een fractie van de kosten voor een nieuw mes). Lees verder om te bepalen of en hoe uw mes nog valt te redden. Lees verder “Kapot mes ? Laat het repareren !”

Japans staal of japans mes?

japans staal op chinees mes

Als slijper krijg ik veel klanten die hun mooie mes van gelaagd japans staal willen laten slijpen. De koper heeft het vaak voor weinig geld kunnen kopen en hij/zij is apetrots op dit succes. Het mes heeft ook een mooi handvat van een exotische houtsoort, die je vaker ziet op Japanse messen. Er staat ook een japanse inscriptie of ets op het lemmet. Niks mee aan de hand dus, gewoon een goed mes.
Maar toch blijkt zo’n mes vaak, als ik het slijp, niet te voldoen aan wat ik verwacht van een japans mes. Ik ben eens gaan onderzoeken waar dat door zou kunnen komen. De term ‘Japans staal’ blijkt hier cruciaal. Wat betekent die term eigenlijk en impliceert japans staal dat je met een kwaliteitsmes van doen hebt?

Lees verder “Japans staal of japans mes?”

Een scherp koksmes: vuisthamer of vliegenmepper

scherp koksmesDe meeste koks willen minimaal een scherp koksmes. Maar een scherp koksmes bestaat niet. Zoals ieder ander werktuig heeft een mes een bepaald doel. Het doel van een mes bepaalt wat het mes moet kunnen. Ieder mes heeft specifieke eigenschappen om dat doel efficiënt te halen: lengte, hoogte, materiaal, etc.
In de winkel kies je je mes n.a.v. al deze eigenschappen, maar scherpte hoort daar nooit bij. Het mes moet gewoon scherp zijn! Maar wat is ‘gewoon’ scherp? Als je het opzoekt op Wikipedia, dan kom je bedrogen uit.

Laat me u iets verklappen over gewone scherpte. Het bestaat namelijk niet. Het is geen eigenschap die op zichzelf staat. Een mes is alleen goed scherp als u ermee kunt doen wat u wil op de wijze die u het fijnst vindt. Die scherpte is niet altijd met het duimpje te voelen en bestaat uit meerdere eigenschappen.

In deze blog ga ik wat dieper in op het begrip ‘scherpte’ en waaruit scherpte eigenlijk bestaat.

Lees verder “Een scherp koksmes: vuisthamer of vliegenmepper”

Rozsutec: een heldenverhaal

In Europa worden tegenwoordig nog slechts enkele natuurlijke wetstenen gemaakt.
Het uit de rots hakken en het zagen en schuren van brokken steen zijn tijdrovende en ongezonde werkzaamheden, die door steeds minder bedrijven worden uitgevoerd. De markt wordt overspoeld door Japanse en Chinese synthetische wetstenen die de  natuursteen naar de marge drukken. Er zijn (bij mij bekend) nog slechts vijf professionele makers van natuurlijke wetsteen in Europa. De Slowaakse Rozsutec, de minst bekende daarvan, leek enige tijd niet meer actief geproduceerd te worden.
Deze steen is bij ons alleen bekend bij gebruikers van klassieke open scheermessen, maar verdient meer toepassingen vanwege zijn veelzijdige karakter.  Het leek er op dat de Rozsutec zou verdwijnen toen de laatste maker ervan, Lubomír Krivoš, die geen opvolger had (info Henk Bos), in 2013 overleed.Gelukkig vond ik bij toeval toch weer een teken van leven. Zijn zoon Marian en dochter Monika hebben alsnog de draad opgepakt met de kennis en gereedschappen van hun vader. Dat was voor mij een zeer goede reden om er eens op bezoek te gaan. De Rozsutec, een steen uit een heldentijdperk, die door twee moderne helden behoed blijft voor uitsterven.

Lees verder “Rozsutec: een heldenverhaal”

Aanzetten moeilijk? Ga stroppen!

Stroppen stropOngetwijfeld door de toenemende populariteit van het klassieke open scheermes, waarvoor stroppen  onvermijdelijk is, wordt ook de strop steeds populairder voor andere messen. Met name door de onduidelijkheden bij het gebruik van een aanzetstaal (“dat werkt bij mij nooit. Het mes wordt alleen maar botter”), lijkt de strop een aantrekkelijk alternatief.  Over alle ins en outs van het aanzetten heb ik inmiddels verschillende blogs geschreven en geloof me, het is echt niet moeilijk. Maar toch, ook de strop is een zeer goed alternatief om je net geslepen messen lang scherp te houden. Door de nieuwe belangstelling voor de strop loopt de verkrijgbaarheid vooruit op de kennis; hij wordt omhuld door mysteries en mystiek. Dus ik weer aan het werk, en zie hier het resultaat: alle ins en outs over stroppen.

Lees verder “Aanzetten moeilijk? Ga stroppen!”

Op zoek naar de gulden snede

Een gladde snede aan een keukenmes is volgens velen superieur aan een gekartelde snede. Maar sinds de uitvinding van de moderne karteling (Wellenschliff) door Franz Güde (1941) is het kartelmes niet meer weg te denken uit onze keukens. Blijkbaar kan een gekartelde snede toch dingen die een gladde snede niet kan.
Als u het onderscheid tussen een gladde of gekartelde snede kent, kunt u een goede keuze maken, maar u heeft meer begrip nodig om het perfecte mes te kiezen. Wist u bijvoorbeeld dat kipfilet en karbonades zo van elkaar verschillen, dat een uiterst scherp mes wel kip, maar nauwelijks karbonades kan snijden of andersom? Kortom: voor ieder ingrediënt bestaat een optimale slijpvorm, die verder gaat dan alleen de keuze voor kartels of niet. En tegelijk moet een mes ook voldoende allround blijven, zodat u niet  iedere avond uw hele messenrek staat af te wassen.
‘Begrijp’ uw messen als u soepel wilt snijden. Ook de messenslijper is blij met uw begrip, want daarmee kan hij het mes laten doen wat u vindt dat het moet doen, en dat zo lang mogelijk.
Ik hoop u met deze blog weer iets verder te brengen, ofwel: bestaat de gulden snede eigenlijk wel?

Lees verder “Op zoek naar de gulden snede”