De cursisten die deelnemen aan mijn workshops ‘messen slijpen’ moeten meestal zelf nog een wetsteen kopen. Anderen hebben dat al gedaan, nemen hem mee en stellen dan de vraag: “Hij was goedkoop, maar is het wat”? Het antwoord is meestal “nee”. Een wetsteen kopen doe je met beleid. Je moet weten wat voor messen je hebt en welke wetsteen daarvoor geschikt is. Daarnaast worden er de laatste 10 jaar erg veel slechte wetstenen aangeboden door grote webwinkels. In dit artikel stel ik 10 vragen, die u zichzelf ook moet stellen als u op pad gaat. Let op: ik ben niet gebonden aan welke verkoper of sponsor dan ook, dus het mag ongezouten.
Lees verder “Gaat u een wetsteen kopen? 10 vragen en antwoorden.”
Is een versleten aanzetstaal nog te gebruiken?
Een aanzetstaal of slijpstaaf wordt vies en verslijt als je hem gebruikt. Doet zo’n versleten aanzetstaal het dan eigenlijk nog wel? Of moet je hem vervangen?
Best een moeilijke vraag. Daarom ga ik er maar even iets over vertellen.
Een blog over de toekomst van je versleten aanzetstaal … Lees verder “Is een versleten aanzetstaal nog te gebruiken?”
Mag een keukenmes in de vaatwasser?
Heel veel messen belanden in de vaatwasser na gedane arbeid. Weinig mensen weten dat het slecht voor de messen is en wassen ze met de hand af. Anderen hebben daar twijfels bij, omdat ze niets merken van enige schade of in een damesblad hebben gelezen dat het wel kan. En dan zijn er nog mensen die helemaal niks van deze discussie hebben meegekregen en dus ook gewoon de vaatwasser gebruiken. In welk kamp zit u? En zit u daar wel goed?
Zelf je broodmes slijpen? Hoe dan?

Eindelijk eens wat informatie over het zelf slijpen van een broodmes, een ontbijtmes of dinermes, oftewel een gekarteld mes. Deze messen hoef je normaal gesproken niet zelf te onderhouden. Maar als je dat toch doet, doe het dan goed! Veel van mijn werk bestaat uit het opnieuw in goede staat brengen van broodmessen en tafelmessen (ontbijt en/of diner), waarop een poging is gedaan om die zelf te slijpen. Lees verder “Zelf je broodmes slijpen? Hoe dan?”
Blijkbaar is er veel animo om zelf aan de gang te gaan met deze messen, en wie ben ik dan om u daarin niet te ondersteunen.Het beste mes volgens deMessenslijper
Als je een nieuw mes zoekt , dan ben je op zoek naar het beste mes. Het mes moet mooi zijn, niet te duur en vooral een goede kwaliteit bieden. Die kwaliteit is echter niet gemakkelijk te achterhalen en wordt bepaald door meerdere aspecten. Een aantal daarvan kunt u gewoon zien aan het mes of de verpakking (zie hier). Ook de prijs zelf is een richtlijn. In het algemeen zijn goede messen duur en zijn goedkope messen, waaronder die uit spaarzegelacties, onbetrouwbaar. Maar er is meer waarop u zich kunt baseren.
Deze keer geef ik als messenslijper extra informatie over de belangrijkste kwaliteiten, die je bij het kopen van een mes nergens aan af kan zien. Dat betreft altijd kwaliteiten van het messenstaal en het handvat. Het beste mes zult u zonder onafhankelijke informatie over deze kwaliteiten nooit vinden. Daarom geef ik u die informatie in dit artikel, zelfs per messenmerk.
Messen actie !!! Met spaarzegels bijna gratis!
Al enige jaren valt het me op dat er op ieder moment wel ergens een messen actie is. Bij Albert Heijn op dit moment al twee tegelijk, met spaarzegeltjes. Het zijn er veel en het worden er steeds meer. Ik heb dat altijd wel grappig gevonden, maar naar aanleiding van de vraag van een klant ben ik het fenomeen van de messen actie gaan onderzoeken. De klant wilde weten of hij nou voor de beste messen naar de Jumbo moest of beter naar de Albert Heijn. De uitkomst is niet heel schokkend: mijd beide!
Lees verder “Messen actie !!! Met spaarzegels bijna gratis!”
Oud worden met een scherp mes
Als ik voor u aan de gang ga, zorg ik dat u thuiskomt met een scherp mes, vaak scherper dan nieuw. Dat zegt iets over de slijping, maar vooral iets over de scherpte van nieuwe messen. Nieuwe messen zijn niet altijd scherp, hoe raar het ook klinkt. Als u dat ook vindt, hebt u zich dan nooit afgevraagd waarom messen niet gewoon scherp uit de fabriek kunnen komen? Is daar een reden of oorzaak voor? In deze blog leg ik uit hoe de fabriek messen slijpt en waarom die nieuwe messen veel langer scherp lijken te blijven dan geslepen messen. Tenminste als u nog niet weet hoe u geslepen messen moet behandelen. Lees verder “Oud worden met een scherp mes”
Kapot mes ? Laat het repareren !
Ik krijg vaak de vraag of een kapot mes nog te repareren valt. Het antwoord is in 90% van de gevallen ‘Ja’ en de oplossing is simpel en goedkoop. Een mes met een afgebroken punt, een snijrand met een gat, een verbuiging of een kapot handvat is meestal goed te repareren (vaak voor minder dan 8 euro, een fractie van de kosten voor een nieuw mes). Lees verder om te bepalen of en hoe uw mes nog valt te redden. Lees verder “Kapot mes ? Laat het repareren !”
Japans staal of japans mes?
Als slijper krijg ik veel klanten die hun mooie mes van gelaagd japans staal komen laten slijpen. De koper heeft het vaak voor weinig geld kunnen kopen en hij/zij is apetrots op dit succes. Het mes heeft ook een mooi handvat van een exotische houtsoort, die je vaker ziet op Japanse messen. Er staat ook een Japanse inscriptie of ets op het lemmet. Niks mee aan de hand dus, gewoon een goed mes.
Maar toch blijkt zo’n mes vaak, als ik het slijp, niet te voldoen aan wat ik verwacht van een Japans mes. Ik ben eens gaan onderzoeken waar dat door zou kunnen komen. De term ‘Japans staal’ blijkt hier cruciaal. Wat betekent die term eigenlijk en impliceert Japans staal dat je met een kwaliteitsmes van doen hebt?
Een scherp koksmes: vuisthamer of vliegenmepper
De meeste koks willen minimaal een scherp koksmes. Maar een scherp koksmes bestaat niet. Zoals ieder ander werktuig heeft een mes een bepaald doel. Het doel van een mes bepaalt wat het mes moet kunnen. Ieder mes heeft specifieke eigenschappen om dat doel efficiënt te halen: lengte, hoogte, materiaal, etc.
In de winkel kies je je mes n.a.v. al deze eigenschappen, maar scherpte hoort daar nooit bij. Het mes moet gewoon scherp zijn! Maar wat is ‘gewoon’ scherp? Als je het opzoekt op Wikipedia, dan kom je bedrogen uit.
Laat me u iets verklappen over gewone scherpte. Het bestaat namelijk niet. Het is geen eigenschap die op zichzelf staat. Een mes is alleen goed scherp als u ermee kunt doen wat u wil op de wijze die u het fijnst vindt. Die scherpte is niet altijd met het duimpje te voelen en bestaat uit meerdere eigenschappen.
In deze blog ga ik wat dieper in op het begrip ‘scherpte’ en waaruit scherpte eigenlijk bestaat.
Lees verder “Een scherp koksmes: vuisthamer of vliegenmepper”