Illegale messen: mag je een groot mes bij je hebben?

is dit een groot mes?Regelmatig wordt mij de vraag gesteld of je een groot mes buiten bij je mag hebben. Het antwoord is ja. Je mag een mes, ook een groot mes, meenemen of bij je dragen, behalve als er twijfel kan ontstaan over ‘goed gedrag’. Daarnaast zijn sommige messen gewoon verboden. Het hoe en wat van messenvervoer …

De basisregel voor het meenemen van een groot mes

Je mag een mes, ook een groot mes, bij je hebben, zolang er geen twijfel over goed gedrag kan ontstaan. ‘Goed gedrag’ betekent dat het mes niet direct beschikbaar is om er iemand mee te verwonden of te bedreigen. Een mes moet daarom goed ingepakt of verpakt zijn, zodat je het niet in een opwelling tevoorschijn kunt trekken. Een groot mes (dolk, vouwmes) in een holster vraagt om problemen, maar datzelfde mes mag je wel in een rugzak meenemen.
Ook mag je geen mes meenemen naar plaatsen waar je het niet mag gebruiken. Je mag bijvoorbeeld altijd een zakmesje bij je hebben, maar niet in de kroeg, demonstratie, concert of voetbalstadion.

Uitzonderingen

Daar waar het beroep of een hobby dat vraagt, mag een mes wel gebruiksklaar worden gedragen. Een boswachter, jager, duiker of survivalkampeerder mag wel een groot mes (dolk) gebruiksklaar dragen, omdat het doel ervan duidelijk is op de plaatsen waar hij zich begeeft. Het moet duidelijk zijn dat de drager geen intenties heeft om er iemand mee te verwonden of te bedreigen of om het als zelfverdedigingswapen te gebruiken.

Dus …

Gewone zakmessen, tafelmessen, keukenmessen, dolken en jachtmessen mogen dus, met inachtneming van de regels voor ‘goed gedrag’, gedragen worden. Om twijfel te voorkomen draag je dit soort messen niet op een duidelijk zichtbare en mogelijk intimiderende wijze, maar in een broekzak, tas of rugzak. Een mes in je jaszak kan al twijfel omtrent je intenties oproepen, dus niet doen.

Twijfelgevallen

Er zijn ook messen, die niet duidelijk bedoeld zijn om een sinaasappeltje te schillen en mogelijk inzetbaar zijn als wapen. Ook deze messen mag je in je bezit hebben, maar mogen alleen goed ingepakt vervoerd worden. Dat wil zeggen dat ze zodanig verpakt moeten zijn dat je ze niet binnen enkele seconden kunt uitpakken en gebruiken. Deze mogen dus wel in een rugzak worden vervoerd, maar moeten dan ook nog in een deugdelijke verpakking zitten (krantenpapier, doosje, afsluitbare holster). Dit geldt bijvoorbeeld voor alle vouwmessen die met één hand uitgeklapt kunnen worden (bijvoorbeeld met een ‘duim’knop). Ook geldt deze beperking voor alle messen met een totale lengte van meer dan 28 cm. Houdt hier dus rekening mee als je je messen wilt meenemen om ze te laten slijpen. Ik verpak die messen altijd afzonderlijk verpakt in een zelfgemaakte kartonnen schede en stop ze bij elkaar in een gesloten verpakking (plastic tas), die zelf ook weer in een draagtas of rugzak zit.

Verboden

Er zijn illegale messen die je écht niet in je bezit mag hebben, ook niet thuis in de hobbykamer. Dit betreft messen die overduidelijk een defensief of agressief doel hebben. Dat betreft de volgende soorten messen:

 • messen met een (eventueel door een veer bewogen) automatisch uitschuif- of uitklapmechanisme, zoals stilletto’s, valmessen en knipmessen.
 • Vlindermessen
 • Tweezijdig geslepen vouwmessen. Je mag wel een tweezijdig geslepen, niet inklapbaar mes thuis hebben of ingepakt vervoeren.

Hobbymessen

De algemene regels zijn indicatief, omdat ieder mes in principe als wapen gebruikt kan worden. Iemand met een collectie antieke messen, waarvan er sommige niet aan de regels voldoen, is niet strafbaar, als hij/zij een vergunning heeft voor het bezit ervan. Soms wordt het houden van dit soort messen ook toegestaan als ze worden bewaard in een vergrendelde kast of vitrine, dus niet hangend aan de muur. Dus: beoordeel goed wat je hebt, denk goed na hoe je het bewaart en hoe je het vervoert. Raadpleeg de officiële instanties als je twijfelt.

Vragen?

Als je meer wilt weten over je mes, of je dat mag hebben of vervoeren, volg dan eens de vragenboom op https://kwwm.politieacademie.nl/.

Contact Ik slijp op verzoek al je messen, behalve die messen waarvan het bezit bij de wet verboden is.

15 antwoorden op “Illegale messen: mag je een groot mes bij je hebben?”

  1. Ze zijn éénzijdig geslepen, en hoewel ze duidelijk zijn ontworpen met een aggressieve touch, lijken ze me niet illegaal. Maar ga er niet mee stappen ’s avonds. 🙂

 1. Ik heb een strafblad en hou van koken! Mag ik me 88 gevouwen Damascus steel kok messen set me van Den Bosch naar spijkenisse mee nemen?

  1. Hallo Danny, natuurlijk mag dat. Zelfs met een strafblad. Als je bij een nieuwe aanhouding maar duidelijk kunt maken dat je ermee gaat koken. En gezien het tijdstip van je reactie zou ik daar nog een dagje mee wachten.

 2. Hoi!

  Even een iets ander vraagje. Ik zou deze informatie erg graag verwerken in een essay. Waar haalt u de informatie vandaan? Vooral deze informatie: “Je mag een mes, ook een groot mes, meenemen of bij je dragen, behalve als er twijfel kan ontstaan over ‘goed gedrag’. “En: “Dat wil zeggen dat ze zodanig verpakt moeten zijn dat je ze niet binnen enkele seconden kunt uitpakken en gebruiken. Deze mogen dus wel in een rugzak worden vervoerd, maar moeten dan ook nog in een deugdelijke verpakking zitten (krantenpapier, doosje, afsluitbare holster). ”
  Ik hoor graag van u!

  Met vriendelijke groeten,
  Talitha

  1. Hallo Rens, ik denk dat je dat beter bij de politie kunt vragen. Ik hou de regelgeving niet op de voet bij.

  1. Natuurlijk mag dat. Dit is een mes dat in geen enkel opzicht bedoeld is als wapen. Maar zoals eerder gezegd, niet in stadions, bij festivals/feesten of tijdens uitgaan.

 3. Ik hou van outdoor. Als ik het goed heb begrepen mag ik een bowie-knife van 12,2 inch (meer dan 28 cm) in het hoesje en goed verpakt in een rugzak mee een natuurgebied in om tijdens een barbeque langs de waterkant deze te gebruiken om het vlees te snijden 😉

 4. Hey een vraagje!

  Mag ik dit mes gewoon dragen of eventueel in een rugzak vervoeren om mee te klussen/hobbyen? Of mag ik dit soort messen helemaal niet meenemen op pad?

  1. Hallo Jeffrey, dit mes is tweezijdig geslepen. Zonder vergunning is het illegaal. Dat wil niet zeggen dat je het niet mag kopen, maar wel dat je het niet in het openbaar bij je mag hebben. In de praktijk zal je geen probleem krijgen als je het goed verpakt in je rugzak meedraagt en een goede verklaring kan geven als de politie of douane het mes ontdekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.