Een Gold Dollar 66 scheermes slijpen

Gold Dollar 66Van een relatie kreeg ik een nieuw Gold Dollar 66 scheermes, om te bekijken hoe die goed geslepen kan worden. De relatie kon zijn Gold Dollar 66 wel slijpen, maar kreeg maar een klein deel van het mes zo scherp als gewenst. De rest van de snede bleek niet scherp genoeg te worden, wat hij ook probeerde.
Als je op het internet dit scheermes zoekt, zijn de ervaringen ongeveer hetzelfde;  goed staal,  maar zeer moeilijk te slijpen. Omdat ook ik problemen verwachtte met dit scheermes, heb ik mijn ervaringen met deze Gold Dollar 66 vastgelegd.

De Gold Dollar 66

De Gold Dollar 66 (GD66) carbon is zo’n beetje het goedkoopste scheermes op de markt, waarvan het staal toch goed genoeg is om het tot scheermesscherpte (HHT-niveau) te slijpen. Een GD66 wordt in China gemaakt en kost slechts een paar euro. Vanwege de prijs van een Gold Dollar kan je niet verwachten dat het mes net zo goed is als de messen van bijvoorbeeld DOVO, Thiers Issard of andere giganten, dus als het staal echt zo goed is als de gebruikers ervan doen geloven, dan moet er een addertje onder het gras zitten. Na een eerste inspectie en een proefslijping blijken er dat meerdere te zijn. Die ‘kleine’ probleempjes bij elkaar maken dat een GD66 niet gemakkelijk te slijpen is.

De initiële vorm van de Gold Dollar 66

Bij aflevering was het scheermes niet scherp genoeg. Datzelfde gold voor een Gold Dollar 208, een iets duurder broertje, die wel ‘shave ready’ was afgeleverd (naar zeggen van de leverancier). Er zaten wel kleine verschillen in de twee modellen. De 208 bleek beter afgewerkt te zijn in met name de rug, stabilisatoren en snede. Van de 66 waren deze onderdelen onregelmatig gevormd. Het leek allemaal met de hand en op het oog gevormd te zijn. Juist deze onderdelen moeten  in orde zijn om het mes scheermesscherp te krijgen. Bij het inspecteren van het mes en een eenvoudige proefslijping kwamen de volgende aandachtspunten bovendrijven:

  • De snede was iets golvend. Verticaal op een vlak oppervlak gezet, zie je dat de snede niet overal de ondergrond raakt (zie foto). Aan de hiel en teen is duidelijk te zien dat de snede niet recht was. Dit komt vaak voor op gebruikte messen en kan meestal worden verholpen door een ‘bevelsetting’, het opnieuw vormen van de snede met een relatief groffe wetsteen.
  • De hiel en de teen raakten de wetsteen niet als het scheermes plat op een wetsteen (of glasplaat) werd gelegd. Alleen het centrum raakte de wetsteen. In onderstaande foto zie je dat door de slagschaduw bij de hiel en de teen (deze foto is gemaakt nadat het mes al stevig is bijgewerkt. Het was erger). Dit zou het gevolg kunnen zijn van de ronde/golvende snede. In dat geval zal het ook kunnen worden gecorrigeerd met een bevelsetting.
    Dat ontdekte ik door even checken of het lemmet niet verbogen was, door het mes op de andere zijde te leggen. Als dan juist het centrum de steen niet zou raken en de teen en hiel wel, zou het lemmet krom zijn, iets dat vrijwel niet op te lossen is. Gelukkig was dat hier niet het geval; ook omgedraaid raakten de teen en hiel de steen niet, maar het centrum deed dat wel. Gold Dollar 66
  • Ik begon daarom met een groffe slijping, om de golf uit de snede (bevel) recht te maken en het centrum terug te slijpen totdat de hiel en teen de steen raken. Dat lukte helemaal niet, dus moest er bij dit exemplaar meer aan de hand zijn.
  • Bij nadere inspectie bleken o.a. de stabilisatoren (in de foto hieronder gemarkeerd) te groot te zijn om het mes inclusief de hiel te slijpen. Aan weerszijden van het lemmet werd de hiel door de stabilisator van de plaat gelift; beide stabilisatoren waren dus te dik.
    Toelichting: De stabilisatoren zitten aan weerszijden van het mes. zij zorgen ervoor dat het flinterdunne scheermes stabiel blijft (= niet buigt) tijdens het scheren en bij het slijpen. Bij het slijpen moet de snede over de gehele lengte worden geslepen. Dat is niet mogelijk als de stabilisatoren zo dik zijn, dat ze de snede van het mes van de wetsteen tillen. Omdat ik geen goede foto heb van de oorspronkelijke situatie heb ik hiervan een illustratie gemaakt. Links de situatie zoals ik die aantrof; de rug van het lemmet ligt op de steen en de snede moet geslepen kunnen worden in die stand. Dat ging niet goed voor de hiel van de snede; snede raakte de wetsteen niet meer zodra de stabilisator ook op de wetsteen lag. Rechts de situatie zoals die moest worden. Ook met de stabilisator op de steen moet de snede de wetsteen raken.Het deel van de stabilisator dat in de rechter illustratie overlapt met de wetsteen, moet worden verwijderd. Of eigenlijk meer dan dat, om ervoor te zorgen dat ook bij de volgende slijpingen, waarbij het lemmet steeds iets versmalt, de stabilisator niet in de weg zal zitten.
  • De rug (spine) was aan één zijde krom en steunde niet in zijn geheel op de glasplaat als de snede op de steen werd gedrukt. En andersom, als de rug op de steen werd gedrukt, dan kwam de hiel en/of de teen verder los van de wetsteen. Het mes ‘waggelt’ dan tijdens het slijpen, zodat een onregelmatig geslepen snede ontstaat. Met deze rug was het mes niet te slijpen en dit moest dus ook gecorrigeerd worden voor de aanvang van de bevelsetting. In onderstaande foto (klik er op voor een vergroting) wordt dit probleem getoond door de twee verticale rode streepjes links en rechts, die even lang zijn en tussen de gele lijnen lopen, die de rug en de snede markeren. Het linkse rode streepje toont de afstand tussen snede en zijkant van de rug. Bij het rechtse streepje zie je dat die afstand kleiner is. Het streepje loopt tot onder de onderste rode lijn.
    N.B. De foto is gemaakt toen de rug al deels gecorrigeerd was. Toen ik het mes kreeg was het probleem vele malen groter, maar heb ik daarvan helaas geen foto gemaakt.Onderstaande illustratie toont wat voor dit scheermes de stand van het lemmet ten opzichte van de rug was. Het is een schematische weergave van de foto bij punt 4, die het aandachtspunt iets overdreven toont. Als de rug (het roze vlak) niet evenwijdig aan de snede (de centrale lijn in de illustratie) loopt, dan moet de rug worden afgeslepen totdat deze wel evenwijdig aan de snede loopt. De stippellijnen geven aan tot hoe ver de rug moet worden afgeschraapt om dat te bereiken.

Stappenplan

Op basis van de bovenstaande inspectie heb ik het mes bewerkt volgens onderstaand stappenplan.

  1. De rug corrigeren om een (rechte snede ‘straight bevel’) te kunnen maken
  2. De stabilisatoren uitdunnen t.b.v. een lange en gelijkmatige snede
  3. De bevelsetting uitvoeren. De kromme gegolfde snede moet recht en strak worden.
  4. Het afwetten en finishen. Dit is het eigenlijke slijpen, het aanscherpen van een bot scheermes. Deze stap is alleen mogelijk als het scheermes voldoet aan alle eisen uit stappen 1-3.
  5. De scherptetest. Tja, daar doe je het voor …

Verslag van de werkzaamheden

De rug corrigeren.

Voor de correctie van de rug heb ik een tape over de snede geplakt om ervoor te zorgen dat die snede niet geslepen werd tijdens het bewerken van de rug. De snede zelf moet later ook nog worden aangepast, maar daar is het nu nog te vroeg voor.
De rug is op een groffe (400) Naniwa Chosera met druk op de ‘dikke’ zijde teruggeslepen, totdat de snede in zijn geheel de steen raakte. De andere zijde van de rug heeft dezelfde behandeling gekregen. Het resulaat bij dit mes was dat nu zowel de teen als de hiel loskwamen van de steen, maar dat kon later met de bevelsetting alsnog worden gecorrigeerd.

De stabilisatoren uitdunnen

De stabilisatoren zijn met een dremel van ‘bol’ naar iets ‘hol’ geslepen.

Voor deze correctie zie je nog duidelijk de bolle stabilisator:
Bolle stabilisator

De stabilisatoren zijn (nog iets onregelmatig) recht gemaakt met een lichte neiging naar hol:
Holle stabilisator

De bevelsetting uitvoeren.

Nu het mes aan beide zijden een rechte rug heeft en de stabilisatoren niet meer in de weg zitten, kan de GD66 op reguliere wijze worden geslepen. Als eerste wordt op basis van de rug, die nu volledig de slijping ondersteunt als ‘bewaker’ van de juiste slijphoek, de snede recht geslepen. In onderstaande foto zie je het resultaat:

Rechte snede

Hoewel de snede nu recht is, zie je ook dat de vouw niet overal even breed is. Dat komt omdat het lemmet niet overal even dik is. Het lemmet was niet volledig ‘full hollow’, zoals hij wordt verkocht, maar werd iets dikker tussen de snede en het beeldmerk. Het mes bleek ook aan de teen dunner te zijn dan de rest. Dat zie in de foto ook, de vouw is bij de teen smaller. Dat maakt op dit moment niet veel meer uit, maar het visuele resultaat na het slijpen is natuurlijk ook een resultaat. Een onregelmatige vouw is niet zo mooi dan een rechte strakke vouw.

Het afwetten en finishen.

Het afwetten en finishen van de GD66 verliep verder probleemloos. Nu alle vormfouten zijn gecorrigeerd, blijkt het mes een redelijk goede kameraad op de wetstenen te zijn. Het laat zich nu wel gewillig superscherp slijpen.
(Meer info in de pagina over het slijpen van een scheermes)

Gold Dollar 66

De scherptetest

Is deze Gold Dollar nu écht tot een superscherp scheermes omgetoverd? Ja hoor, het mes is gefinished op een Coticule en scheert lekker glad. Het staal bijt niet en je huid komt onbeschadigd uit de strijd (voorzover dat mogelijk is na een scheerbeurt). De GD66 is moeiteloos te stroppen en scheert daarna weer net zo lekker.

Conclusie

ContactTja, en dan de vraag of een Gold Dollar 66 een goed scheermes is? Ik zeg nee; de absurd lage prijs van een Gold Dollar 66 lijkt volkomen terecht. Het staal is OK, maar het mes is zeer slordig gemaakt en is standaard niet te gebruiken (als ik mijn bevindingen mag generaliseren). Het is bij aflevering niet ‘shave ready’ en zal dat zonder grondige aanpassingen ook nooit worden door een initiële slijping. Maar als u zelf uw scheermessen slijpt en een beetje handig bent met een dremel, dan kan een GD66 of 208 voor belachelijk weinig geld wel uw scheermes worden.

2 antwoorden op “Een Gold Dollar 66 scheermes slijpen”

    1. Misschien, maar dan slijp je zonder vaste referentie. Het is mij nog niet gelukt om een mes met een rechte spine met een rolling stroke (kantelende beweging) egaal scherp te krijgen. Die stroke is volgens mij meer bedoeld voor een smiling spine (holle rug).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.