Workshop messen slijpen op wetstenen

ContactAls u uw messen zelf wilt kunnen slijpen op wetstenen en u de vaardigheid daarvoor wilt krijgen of verbeteren, dan is de workshop messen slijpen voor u bedoeld.
Slijpen op wetstenen kunt u gewoon thuis in de keuken. U hoeft niet met elektrisch gereedschap de schuur in.
De ambachtelijke slijper kan het u leren.

Wat leert u?

Workshop messen slijpen
Resultaat: Snij een vrijliggende tomaat uit de hand!

In de workshop messen slijpen leert u:

 • hoe u per mes de juiste slijphoek bepaalt en hanteert
 • het maken van een nieuwe snede en vouw aan een bot of beschadigd mes
 • het bepalen van de verschillende slijpgangen; welke stenen gebruikt u in welke fase voor uw specifieke mes
 • het bereiken en herkennen van het einde van iedere slijpgang
 • het verfijnen van de snede tot maximale scherpte
 • het initialiseren / vlakken van een wetsteen
 • onderhoud: het gebruik van een aanzetstaal
 • op verzoek eventueel:
  • het kartelen van een mes (max. 1 persoon)
  • het slijpen van een beitel of schaar

Deelname en kosten van de workshop messen slijpen.

De workshop wordt verzorgd in Nijmegen. De kosten bedragen €62,50 per persoon; materiaal en koffie/thee inbegrepen.

Eigen materiaal meenemen?

U kunt gebruik maken van door mij beschikbaar gestelde materialen (messen, stenen, slijphulpjes etc.). Als u liever uw eigen mes slijpt, dan slaat u twee vliegen in één klap. U leert slijpen en u neemt een scherp mes mee terug naar huis. Neem vooral uw favoriete mes mee; de kans op beschadiging is vrijwel nul. Ook kunt u zelf wetstenen meenemen om op uw eigen materiaal te leren slijpen.
Geef extra verzoeken (beitel, kartelen, scharen, etc. ) aan bij uw aanmelding, zodat ik de daarvoor passende hulpmiddelen tijdig kan aanschaffen of klaarleggen.

Na afloop van de workshop kunt u bij mij een goede wetsteen of een gehele set kopen, zodat u zelf niet verder hoeft te zoeken. Deze sets en de stenen daarin worden beschreven op de pagina ‘Te koop‘. Meestal kunt u ook leuke accessoires overnemen, als ik die voor een nette prijs heb gevonden.

Voorpret

De voorpret begint op deze site. Ik adviseer u bijvoorbeeld de achtergrondinformatie en de blogs eens door te nemen.

Locatie

Lievekamphof 11
6543 ZZ Nijmegen
Tel: 06 – 4797 4060
Gratis parkeren.

Rooster 2019-2020:

De workshops worden gegeven op de hieronder vermelde dagen. Het aantal deelnemers is minimaal 3 en maximaal 4 (bij uitzondering 5), zodat u voldoende individuele aandacht krijgt.
Voor groepen (4-5 personen) kan ik eventueel een workshop inlassen op een niet hieronder vermelde datum/tijd. Neem daarvoor contact met me op.

Ontvangst: 13:00 uur.
Start: 13:15 uur
Eindtijd: ± 16.00-17.00 uur.

Datum Beschikbare plaatsen
5 juli (zondag) 0
25 sep 2020 (vrijdag) 1
27 sep 2020 (zondag) 1
11 okt 2020 (zondag) 1
1 nov 2020 (zondag) 2
22 nov 2020 (zondag) 4
13 dec 2020 (zondag) 4
 
ContactInschrijven

Via e-mail: han@demessenslijper.nl
of telefoon: 06 – 4797 4060

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op alle diensten en leveringen zijn de algemene voorwaarden van toepassing.

Reacties van deelnemers:

Herbert: “De workshop messen slijpen is een echte aanrader voor iedereen die aan de slag wil gaan het met zelf slijpen van zijn/haar messen. We werden door Han thuis ontvangen en zijn hier aan de slag gegaan met onze eigen messen. Op basis van de uitleg en instructies van Han, hebben we in een paar uur tijd een paar messen superscherp weten te maken. Han is hierbij zeer behulpvaardig en geduldig. Ook geeft hij nog graag advies over de aankoop van wetstenen.”  …  “En niet onbelangrijk: het was gezellig. Al met al een aanrader!”

Lydia: “Heel hartelijke ontvangst. Het was een erg informatieve dag. Veel geleerd. Ik had nog nooit een mes geslepen, maar ging met een vlijmscherp mes naar huis.
Han is erg deskundig en de begeleiding was dat evenzo. Ook “nazorg” voor o.a. aanschaf wetstenen is gegeven. Echt een aanrader.”

Lea: “Het was heel gezellig. En ik heb zelf mijn mes geslepen, terwijl ik dat nog nooit had gedaan. Mijn mes was heel erg bot en was voor mij alleen een oefenmes. Nu gebruik ik dat mes iedere dag en iedere keer ben ik weer trots dat hij zo scherp is.”

Arjen: “Hallo Han, wat een genot om afgelopen weekend weer met een scherp mes te werken. Ik ga de rest komende week slijpen. Wij wilden je hierbij nogmaals bedankt voor de leuke en leerzame dag !”

Peter: “Ik heb de smaak goed te pakken. Vond het erg leuk.”

Jeffrey: “Alvast nog eens bedankt voor de leerrijke cursus en nuttige informatie achteraf want het begint zijn vruchten (scherpe messen) af te werpen ?”

Mick: “Graag bedank ik jou voor de goede ontvangst en begeleiding vandaag. Ik heb de dag als heel prettig ervaren en een hoop kennis opgedaan vwb het slijpen van messen. Ik heb inmiddels ook vastgesteld dat de hoeken van mijn beide duimnagels gepolijst zijn en prachtig glanzen, duimpjes bij mijn volgende mes dus iets optillen, je zei het al  😉
… Nogmaals, het was de moeite waard, ik denk dat het ook voor de anderen geldt.”

Wim: “Ook ik heb genoten, zowel van de workshop als van jullie inspirerende aanwezigheid. Het was een leerzame dag en een fijne ervaring.”

Felix: “Hartelijk dank ook voor de hand-out! erg fijn om even een houvast te hebben na de cursus. Ik wil je nogmaals hartelijk danken voor deze cursus! Écht een hele leuke middag gehad en ik vond het jammer dat hij zo snel voorbij ging. Ik moet je eerlijk zeggen dat dit een van de beste cursussen is geweest die ik in lange tijd heb gehad, en ik ben blij dat jij jou kennis en expertise hebt overgedragen aan mij!”

Kees: Hallo Han, dank je. Goede worskhop!

Melle: “Dankjewel Han, ik vond het een leerzame en plezierige middag – was aanvankelijk wat huiverig om het mes waar ik zo voor heb moeten sparen op het steen te zetten maar dat ging allengs gemakkelijker omdat ik me zekerder voelde – had ook graag langer gebleven …”