Grasmaaier of tuinschaar slijpen

grasmaaier
Bot?
grasmaaier scherp
.. of scherp?

Bent u net door uw snoeiwerkzaamheden heen en heeft u zich ook zo geërgerd aan de takjes die omgeknakt achterbleven, en niet afgeknipt wilden worden? Of aan de graspollen die schijnbaar ongedeerd onder de grasmaaier uitkwamen? Of heeft uw voorheen groene grastapijt een vaal geelbruinige kleur gekregen, enkele dagen na het maaien? Dan is het tijd voor onderhoud (geweest). DeMessenslijper kan uw ergernissen snel verhelpen.

De meeste problemen met snoeien en maaien ontstaan door een minder goede afstelling van uw tuingereedschap, die vanzelf ontstaat als u het gereedschap enkele malen heeft gebruikt. Op een goede tweede plaats staan botte snijranden en beschadigingen, die u moet laten slijpen.

Afstelling tuinscharen

Zoals bij allen snijdende of knippende werktuigen moeten de messen van uw tuinscharen naadloos aansluiten om netjes te knippen. Speling in uw schaar, die u met name merkt als de messen ten opzichte van elkaar iets kunnen kantelen, is op te lossen door het scharnier wat vaster af te stellen.

Afstelling grasmaaier

Datzelfde geldt voor de kooi- grasmaaier, die niet meer in staat is om het gras af te snijden. Een redelijk simpel klusje, dat u zelf gemakkelijk kunt uitvoeren. Als u de grasmaaier omgekeerd op de grond legt, dan zijn er twee stelschroeven aan weerszijden van de kooi (de draaiende messen). Met deze stelschroeven kunt u de kooi iets naar het onderblad trekken. De kooimessen moeten het onderblad net (niet) raken als u ze ronddraait. Gebruik daarvoor een zeer lichte wijziging, want het gaat maar om tienden van milimeters,. De maaier is goed afgesteld als u er een A-4tje mee kunt doorsnijden. Zie bijv. deze pagina voor meer uitleg.

Slijpen

Als u uw gereedschap goed afstelt, zal het probleem meestal al deels opgelost worden. Maar als blijkt dat de schaar halverwege de knippende beweging een tik geeft of zelfs blijft steken, dan is de rand beschadigd en moet u deze (laten) slijpen. Datzelfde geldt ook voor uw grasmaaier, ook deze kan ineens een beschadiging blijken te hebben. Knipt of maait u met deze beschadiging verder, dan loopt u het risico dat de beschadiging verder inscheurt, en zal uw  schaar of grasmaaier naar de oud-ijzerboer kunnen. Laat hem daarom niet ‘nog even’ meegaan, maar maak direkt een afspraak met uw slijper. Binnen een dag krijgt u uw schaar of maaier terug, geslepen, schoongemaakt en opnieuw afgesteld.

ContactNeem contact met me op en laat uw gereedschap binnen een dag weer als nieuw aan uw volgende klus beginnen! De prijslijst vindt u hier!

2 antwoorden op “Grasmaaier of tuinschaar slijpen”

 1. Beste,
  Ik woon in Den Haag en ik heb geen auto.
  Weet u hoe ik mijn grasmaaier kan laten slijpen bij mij thuis?
  Mvg,
  Mirjam Benard

  1. Hallo Mirjam,
   Een beetje laat vanwege vakantie, ziekte en achterstallig onderhoud toch een reactie. Ik ken geen slijpers in Den Haag of in de buurt daarvan die dat doen, maar waarschijnlijk kan je die wel vinden via de Boerenbond of een winkel voor tuinartikelen. Succes!
   Mvg, Han Damen
   deMessenslijper.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.