|
|
|
K-Sabatier
K-Sabatier gaat helaas uit de vaste collectie, omdat de vraag ernaar te laag is. U kunt de messen wel via deMessenslijper aanschaffen, maar de bestel- en verzendkosten vanuit Frankrijk worden aan u doorberekend (ongeveer €20,-). Als alternatief raad ik de messen van Thiers-Issard aan. Altijd op voorraad, van dezelfde kwaliteit, en iets goedkoper.
K-Sabatier is een icoon! Het is één van de twee oorspronkelijke merken Sabatier messen en daarvan de enige die nog bestaat. In 1810 gestart door Philippe Sabatier, die in 1834 de handelsnaam (met de ‘K’) liet vastleggen, is het van generatie tot generatie nog steeds in de Sabatier familie gebleven (zie evt. dit artikel over de geschiedenis van Sabatier).
deMessenslijper levert deze messen als enige in Nederland, rechtstreeks vanuit de Franse messenateliers naar uw keuken.
Elk K-Sabatier mes is handgesmeed, handgeslepen en met de hand afgewerkt door lokale ambachtslieden in Frankrijks messenhoofdstad Thiers.
De messen worden in de werkplaats niet echt geslepen. Ze zijn bedoeld voor de Franse meesterkok, die het zelf in de door hem/haar gewenste scherpte slijpt of laat slijpen.
DeMessenslijper doet dat bij aanschaf kosteloos voor u als u daarom vraagt.
Staalsoorten
De messen zijn gemaakt van carbonstaal (koolstofstaal) of roestvast (RVS) staal.
Carbonstaal heeft als voordeel dat het bijzonder fijn en scherp geslepen kan worden en dat die scherpte zeer gemakkelijk en snel is bij te houden met een aanzetstaal. Het is een zeer praktisch staal dat qua snij-eigenschappen het beste biedt wat een mes kan bieden. Een genot in de keuken.
Een carbonstalen lemmet moet echter met zorg worden behandeld. Het kan roesten als het wordt verwaarloosd. Roest ontstaat door achterblijvend vocht of zuur. Dat is te zien als een gele of oranje verkleuring. Om dat te voorkomen, moet u uw mes onmiddellijk na gebruik afwassen en drogen.
Ook dan ontstaat er al snel een verkleuring, maar nu een blauwgrijze. Dat is een goed teken. Die verkleuring noemt men de patina, die het staal juist beschermt tegen roest.
Alleen de ‘Authentique’ serie van K Sabatier is zowel in carbonstaal als in RVS te krijgen.
Als u niet zo’n Pietje precies bent en dus uw mes niet direct wil (wassen en) afdrogen na gebruik, maar toch een blinkend mes wil houden, kies dan voor roestvast staal (RVS). K Sabatier gebruikt hiervoor bijzonder goed staal (4116). Dit staal is maar net iets minder scherp te krijgen dan carbonstaal, maar is net zo makkelijk scherp te houden. Alle K Sabatier messen zijn in RVS te krijgen.
Heft (handvat)
deMessenslijper heeft K-Sabatier ”Authentique” messen met olijfhouten heft en 7 delige messenbloks ‘Auvergne’ met gestabiliseerd gelaagd hout in voorraad.
Olijfhout is niet alleen mooi, maar ook goed tegen de opname van bacteriën. deMessenslijper voorziet standaard alle olijfhouten heften van een afwerking met een uitgekiend mengsel van gekookte lijnzaadolie en tung-olie, zodat ze veel beter bestand worden tegen water en vuil en er bovendien mooier van worden en blijven.
Gestabiliseerd gelaagd hout is meerlaags hout, waarin de lagen met kunsthars zijn verlijmd. Het is dus hout en ziet er ook zo uit, maar heeft geen tot weinig onderhoud nodig.
U kunt ook kiezen voor zwarte kunststof handvatten, die helemaal geen onderhoud vergen.
Ook andere modellen zijn leverbaar met een handvat in gestabiliseerd gelaagd hout of moderne kunstharsen.
Elke K-Sabatier straalt 200 jaar traditie en magie uit en is de perfecte combinatie van prestatie, gebruiksgemak, vorm, functie en geschiedenis.
Specificaties
Lengte lemmet: 8 tot 35 cm
Totale lengte: 19 tot 47 cm
Slijpwijze: Tweezijdig (Europees)
Materiaal lemmet: C60 Koolstofstaal of 4116 RVS (roestvast)
Hardheid lemmet: 56
Materiaal handvat: Olijfhout of zwart kunststof.
Om één of meerdere messen aan te schaffen, kunt u contact opnemen met deMessenslijper. (deze website heeft geen online shop).