K-Sabatier

K-Sabatier

K-Sabatier

K-Sabatier is een icoon! Het is één van de twee oorspronkelijke merken Sabatier messen en daarvan de enige die nog bestaat. In 1810 gestart door Philippe Sabatier, die in 1834 de handelsnaam (met de ‘K’) liet vastleggen, is het van generatie tot generatie nog steeds in de Sabatier familie gebleven (zie evt. dit artikel over de geschiedenis van Sabatier).

deMessenslijper levert deze messen als enige in Nederland, rechtstreeks vanuit de Franse messenateliers naar uw keuken.

Elk K-Sabatier mes is handgesmeed, handgeslepen en met de hand afgewerkt door lokale ambachtslieden in Frankrijks messenhoofdstad Thiers. Deze klassieke messen zijn relatief licht en dun, wat ze wendbaar maakt. U kunt er exacte insnijdingen mee maken in de door u gewenste lijn. Het staal van het lemmet heeft een hoog koolstofgehalte. Het neemt daardoor gemakkelijk een scheermesrand aan en kan met een gewoon aanzetstaal simpel en snel worden onderhouden, zodat het altijd scherp is als u het nodig heeft.

Overigens wordt een K Sabatier in de werkplaats niet echt geslepen. Het is bedoeld voor de professionele meesterkok, die het zelf in de door hem/haar gewenste scherpte kan slijpen of laten slijpen.
DeMessenslijper doet dat bij aanschaf kosteloos voor u als u daarom vraagt.

Staalsoorten

De messen zijn gemaakt van carbonstaal (koolstofstaal) of roestvast (RVS) staal.
Carbonstaal heeft als voordeel dat het bijzonder fijn en scherp geslepen kan worden en dat die scherpte zeer gemakkelijk en snel is bij te houden met een aanzetstaal. Het is een zeer praktisch staal dat qua snij-eigenschappen het beste biedt wat een mes kan bieden. Een genot in de keuken.
Een carbonstalen lemmet moet echter met zorg worden behandeld. Het kan roesten als het wordt verwaarloosd. Roest ontstaat door achterblijvend vocht of zuur. Dat is te zien als een gele of oranje verkleuring. Om dat te voorkomen, moet u uw mes onmiddellijk na gebruik afwassen en drogen.
Ook dan ontstaat er al snel een verkleuring, maar nu een blauwgrijze. Dat is een goed teken. Die verkleuring noemt men de patina, die het staal juist beschermt tegen roest.
Alleen de ‘Authentique’ serie van K Sabatier is zowel in carbonstaal als in RVS te krijgen.

Als u niet zo’n Pietje precies bent en dus uw mes niet direct wil (wassen en)  afdrogen na gebruik, maar toch een blinkend mes wil houden, kies dan voor roestvast staal (RVS). K Sabatier gebruikt hiervoor bijzonder goed staal (4116). Dit staal is maar net iets minder scherp te krijgen dan carbonstaal, maar is net zo makkelijk scherp te houden. Alle K Sabatier messen zijn in RVS te krijgen.

Overigens wordt een K Sabatier in de werkplaats niet heel ver en uitgekiend doorgeslepen. Het is bedoeld voor de professionele meesterkok, die het zelf slijpt in de door hem gewenste scherpte. DeMessenslijper kan dat bij aanschaf kosteloos voor u doen als u er om vraagt.

Heft (handvat)

deMessenslijper heeft K-Sabatier ”Authentique” messen met olijfhouten heft en 7 delige messenbloks ‘Auvergne’ met gestabiliseerd gelaagd hout in voorraad.

Olijfhout is niet alleen mooi, maar ook goed tegen de opname van bacteriën. deMessenslijper voorziet standaard alle olijfhouten heften van een afwerking met een uitgekiend mengsel van gekookte lijnzaadolie en tung-olie, zodat ze veel beter bestand worden tegen water en vuil en er bovendien mooier van worden en blijven.
Gestabiliseerd gelaagd hout is meerlaags hout, waarin de lagen met kunsthars zijn verlijmd. Het is dus hout en ziet er ook zo uit, maar heeft geen tot weinig onderhoud nodig.
U kunt ook kiezen voor zwarte kunststof handvatten, die helemaal geen onderhoud meer vergen en op zich gewoon in de afwasmachine kunnen (hoewel ik daat zelf geen voorstander van ben, want het messenstaal wordt in de afwasmachine wel bros) .
Ook andere modellen zijn leverbaar met een handvat in gestabiliseerd gelaagd hout of moderne kunstharsen.

Elke K-Sabatier straalt 200 jaar traditie en magie uit en is de perfecte combinatie van prestatie, gebruiksgemak, vorm, functie en geschiedenis.

Specificaties

Lengte lemmet: 8 tot 35 cm
Totale lengte: 19 tot 47 cm
Slijpwijze: Tweezijdig (Europees)
Materiaal lemmet: C60 Koolstofstaal of 4116 RVS (roestvast)
Hardheid lemmet: 56
Materiaal handvat: Olijfhout of zwart kunststof.

Om één of meerdere messen aan te schaffen, kunt u contact opnemen met deMessenslijper. (deze website heeft geen online shop).

  Type Lemmet (cm) Prijs
Meestal op voorraad:
   
K-Sabatier chef 20 cm ‘Authentique’ koksmes RVS of carbon, olijfhout
20 cm € 78,-
K-Sabatier filet flexible 20 cm ‘Authentique’ fileermes flexibel, RVS of carbon, olijfhout 20 cm
€ 78,-
K-Sabatier tranchelard 20 cm ‘Authentique’ vleesmes RVS of carbon, olijfhout 20 cm
€72,50
‘Authentique’ koksmes carbon, olijfhout 25 cm
€100,25
K-Sabatier tranchelard 25 cm ‘Authentique’ vleesmes carbon, olijfhout
25 cm
€ 83,-
‘Authentique’ broodmes RVS, olijfhout 20 cm € 81,50
K-Sabatier Tomate 13 cm ‘Authentique’ gekarteld groentemes, RVS, olijfhout 13 cm € 53,50
‘Authentique’ officemes RVS, olijfhout 10 cm € 52,-
‘Authentique’ schilmes, RVS of carbon, olijfhout 8 cm € 49,-
Auvergne messenblok: RVS, gelaagd hout

– Schilmes
– Officemes
– Koksmes
– Vleesmes
– Groentemes
– Aanzetstaal (gesmeed)

 


10 cm

15 cm
20 cm
20 cm
13 cm
20 cm

€ 365,-
Niet op voorraad
(levertijd 2 weken):
Andere messen uit de serie ‘Authentique:

  • Andere maten 8 tot 35 cm, prijs op aanvraag
  • Ham-, zalm-, uitbeenmessen, prijs op aanvraag
  • Alle ‘Authentique’ messen ook verkrijgbaar met zwart kunststof handvat, prijs -6% t.o.v. olijf
Auvergne: Messen in RVS met heft van gelaagd hout en rechthoekige bolster in traditionele Franse stijl.
Prijs gelijk aan Authentique olijf

Elegance: Messen in RVS met heft van gelaagd hout en rechthoekige bolster in een ‘elegante’ stijl.
Prijs gelijk aan Authentique olijf
Bellevue: Messen in RVS met POM heft en grotere rechtoekige bolster. Prijs +5% t.o.v. Authentique olijf
Proxus: Messen in RVS, zoals ‘Auvergne’, heft van zwart kunststof. Prijs -10% t.o.v. Authentique olijf