Een Gold Dollar 66 scheermes slijpen

Gold Dollar 66Van een relatie kreeg ik een nieuw Gold Dollar 66 scheermes, om te bekijken hoe die goed geslepen kan worden. De relatie kon zijn Gold Dollar 66 wel slijpen, maar kreeg maar een klein deel van het mes zo scherp als gewenst. De rest van de snede bleek niet scherp genoeg te worden, wat hij ook probeerde.
Als je op het internet dit scheermes zoekt, zijn de ervaringen ongeveer hetzelfde;  goed staal,  maar zeer moeilijk te slijpen. Omdat ook ik problemen verwachtte met dit scheermes, heb ik mijn ervaringen met deze Gold Dollar 66 vastgelegd.
Lees verder “Een Gold Dollar 66 scheermes slijpen”

Grasmaaier of tuinschaar slijpen

grasmaaier
Bot?
grasmaaier scherp
.. of scherp?

Bent u net door uw snoeiwerkzaamheden heen en heeft u zich ook zo geërgerd aan de takjes die omgeknakt achterbleven, en niet afgeknipt wilden worden? Of aan de graspollen die schijnbaar ongedeerd onder de grasmaaier uitkwamen? Of heeft uw voorheen groene grastapijt een vaal geelbruinige kleur gekregen, enkele dagen na het maaien? Dan is het tijd voor onderhoud (geweest). DeMessenslijper kan uw ergernissen snel verhelpen.

Lees verder “Grasmaaier of tuinschaar slijpen”

Slijpmethode – de finesse van messen

SlijpmethodeSlijpmethode: wetstenen

Zoals ik op de openingspagina van deze site al aangeef: “Alles wat snijdt of knipt, kan scherper, en dat is mijn specialiteit.” En dat klopt helemaal, maar er zijn veel slijpers die ongeveer hetzelfde zeggen. Zelf geloof ik niet dat dat voor alle slijpers kan gelden. Dat heeft alles te maken met de gebruikte slijpmethode, die een afspiegeling is van de tijd die de slijper mag spenderen versus de omzet die gemaakt moet worden. De beste slijpmethode is gericht op een goede en houdbare scherpte, niet op tijdsbesparing. Helaas, tijd is geld …. maar gelukkig hebt u een alternatief.
Door het lezen van deze blog zal het u hopelijk duidelijk worden waarom ik mijzelf een ‘ambachtelijke’ slijper noem, waarom ik alleen bij uitzondering gebruik maak van een slijpmachine, en welke voordelen dat voor u heeft.
Lees verder “Slijpmethode – de finesse van messen”

Slurrysteen, melksteen, Nagura; een slijpersspecial

NaguraAls je een mes slijpt, dan gebruik je soms een slurrysteen (melksteen, nagura) om een slijppasta te maken. Maar wanneer heb je die slijppasta nodig? Welke slurrysteen gebruik je? Kan je een andere dan de voorgeschreven slurrysteen gebruiken? Hoe gebruik je een slurrysteen? Wat is het verschil tussen een slurrysteen en een nagura? Veel vragen dus. Vandaar deze special voor messen- en vooral scheermessenslijpers. Lees verder “Slurrysteen, melksteen, Nagura; een slijpersspecial”

De scharensliep. Of ‘er was eens… ‘

Als ik iemand op leeftijd vertel dat ik messen slijp, krijg ik direct verhalen over de scharensliep van vroeger, die dan langs de deur kwam met zo’n grote draaiende toestand met een pedaal waarop hij stond te trappen om de zaak aan de gang te houden.

scharensliepDeze scharensliep is er niet meer. De arme man is zijn broodwinning kwijt, omdat niemand zijn scharen meer laat slijpen, want een nieuwe is goedkoper. Daarmee verdwijnt ook de kennis van de scharensliep en dat is jammer. Maar desondanks blijven er toch mensen die voor hun beroep of hobby een goede schaar nodig hebben. Voor die mensen ben ik er en dat doe ik met plezier.
Wat doet een schaar, hoe doet ‘ie dat, waaraan moet hij voldoen en hoe hou je hem in conditie zodat hij dat blijft doen? Het geheim van de scharensliep,  beschreven en verklaard.
Lees verder “De scharensliep. Of ‘er was eens… ‘”

Outdoormes: type, gebruik en onderhoud

OutdoormesEen outdoormes is een beetje een vreemde eend in de bijt. Je wil er niet alleen mee kunnen snijden, maar ook hakken, peuteren, wrikken, vers gevangen vis fileren, misschien wild ontweiden en soms zagen. Dat betekent dat het lemmet aan andere (veel meer) eisen moet voldoen dan het lemmet van een regulier keuken- of tafelmes. De lente komt er weer aan en we trekken dus weer massaal de natuur in. Vandaar deze blog over outdoormessen.

Lees verder “Outdoormes: type, gebruik en onderhoud”

Een scheermes slijpen

Scheermes slijpenHele volksstammen scheren zich tegenwoordig weer met een klassiek open scheermes. Het is een nieuwe oude scheerwijze geworden, vooral in trek bij ‘hipsters’, overgedragen door oude mannetjes zoals ik.
Daarnaast is het scheren met een klassiek scheermes DE oplossing tegen ingroei van baardharen en is met enige oefening goed te doen.
Een scheermes slijpen is echter een vak apart. Omdat een scheermes een enorm dunne en scherpe snede moet hebben,  is wat extra aandacht op zijn plaats. Het hoe en wat van een scheermes wordt hier uitgelegd.

Lees verder “Een scheermes slijpen”

De scherptetest: hoe scherp is je mes eigenlijk?

Scherptetest

Men vraagt mij vaak of een bepaald mes nog scherp genoeg is.  Het is blijkbaar niet gemakkelijk om te bepalen wanneer je mes geslepen moet worden. En als het scherp is, dan is er nog twijfel of je mes echt scherp is. Een mes kan  bovendien ‘anders’ scherp zijn dan wat je verwacht.
Daarom geef ik hier een aantal mogelijkheden om te onderzoeken hoe scherp je mes eigenlijk is. Je kan iedere scherptetest afzonderlijk gebruiken; met de hele reeks na elkaar bepaal je de scherpte van minimaal tot maximaal scherp.

Lees verder “De scherptetest: hoe scherp is je mes eigenlijk?”

Retentie: behoud van scherpte bij professioneel gebruik

Scherpte retentie door speciale vouwVolgens veel youtube filmpjes (o.a. deze) is een mes slijpen een fluitje van een cent. Je legt het mes in de juiste hoek op de slijpsteen en huppakee, met een beetje op en neer bewegen wordt het mes weer scherp. Voor de messen thuis is dat voldoende, maar voor een professionele keuken of slagerij ligt dat iets anders. Daar worden messen zeer intensief gebruikt, slijten dus veel sneller, moeten ze scherp blijven en binnen een paar minuten weer geslepen zijn. Een uitbener vertelde me dat ze hun messen 4x per dag slijpen en na een paar weken vervangen.
Dat moet beter kunnen. Maar hoe? Behoud van scherpte (retentie) na de slijping!
Lees verder “Retentie: behoud van scherpte bij professioneel gebruik”